Proiect: Companiile aeriene să nu mai aibă voie să ceară bani în plus pentru bagajul de mână, în România
O propunere legislativă depusă în Senat vrea să reglementeze dimensiunea bagajului gratuit pe care pasagerii îl pot lua în avion. Astfel, acesta va fi inclus în prețul standard fără perceperea unor taxe suplimentare.
Inițiativa prevede aceleași dimensiuni pentru bagajul de cabină pentru toate companiile aeriene care operează zboruri în România.
Eduard călătorește din Timișoara în Germania cu o companie low-cost. Biletul l-a costat 25 de euro. Nu a ales niciun serviciu suplimentar, așa că tot ce are nevoie a înghesuit într-un rucsac.
Eduard Mureșan, pasager: „Esențialul, da. Mă duc pentru o săptămână."
Și o femeie are un bagaj asemănător.
Femeie: „Doar haine, că nu e voie cu altceva, nu am vrut să îmi iau la cală că mi-au luat copiii biletul și am zis că e suficient. Merg frecvent, așa că mai las acolo”.
Mai mulți parlamentari vor să oblige toate companiile aeriene să le ofere gratuit pasagerilor accesul la bordul aeronavei cu un mic troller de dimensiuni standard.
În momentul de față, dacă doriți să călătoriți cu un astfel de bagaj, trebuie să plătiți între 30 și 40 de euro în plus la companiile aeriene low cost pentru îmbarcare prioritară.
În ultimii ani, companiile low cost au redus dimensiunile bagajelor pe care pasagerii le pot lua gratuit în avion. Din acest motiv, de multe ori, au apărut scandaluri între angajați și călătorii, pe care i-au pus să plătească suplimentar.
Proiectul de lege prevede sancțiuni de până la 100.000 de lei, iar măsura ar viza inclusiv zborurile cu escală în România, indiferent de țara în care este înregistrat operatorul aerian.
Specialiștii din turism avertizează că o astfel de măsură ar putea avea alte efecte.
Gabriel Petcana, Asociația Națională a Agențiilor de Turism Sud-Vest: „Ce se poate întâmpla mă gândesc că ar fi să crească puțin prețul biletelor și nu știu dacă companiile aeriene low-cost vor dori acest lucru”.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a adoptat, recent, reguli noi pentru zboruri. Acestea prevăd protejarea drepturilor pasagerilor, reglementarea compensațiilor pentru întârzieri și termene clare de răspuns la reclamații.
Apostolos Tzitzikostas, comisar european pentru transport durabil și turism: „Procesul acestor schimbări a început. Aavem ocazia să găsim cele mai bune soluții pentru călători."
Negocierile în acest domeniu au durat 12 ani.