Tăriceanu: Am fost luaţi pe nepregătite de o serie de modificări aduse proiectului legii offshore


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 16:29
Categorie: Stiri Politice
Călin Popescu-Tăriceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că parlamentarii formaţiunii sale au fost luaţi pe nepregătite de o serie de modificări aduse proiectului legii offshore. 

El a cerut Ministerului de Finanţe să prezinte evaluări din care să reiasă impactul pe care îl au amendamentele propuse.

"Colegul meu Varujan Vosganian a luat cuvântul în plenul Camerei şi aş vrea să subliniez ceea ce a spus el, şi anume: am fost luaţi, să zic aşa, pe nepregătite cu o serie de modificări care au fost prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări succesive care s-au făcut la proiectul de lege au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor. De ce? Pentru că aceste propuneri care au fost făcute, aceste amendamente, nu au fost însoţite de niciun fel de notă explicativă privind efectele şi consecinţele financiar bugetare pe care le produc. Pentru fiecare variantă există un set de evaluări sau ar trebui să existe, care nu au fost prezentate", a arătat Tăriceanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Preşedintele ALDE a subliniat că în privinţa legii offshore nu există "o dispută pe fond" cu PSD, fiind doar "o chestiune de procedură".

"Comisia trebuie să integreze la dezbatere opinia Guvernului, care nu există. Trebuie să aibă, pentru că era o dezbatere, punctul de vedere al Asociaţiei Concesionarilor Exploatărilor Maritime. Au plecat din sală pentru că le-a spus preşedintele Comisiei că nu vor fi audiaţi. E o problemă mai degrabă la nivelul Comisiei de proceduri, nu e o problemă politică între noi şi PSD. Urmărim acelaşi scop: punem interesul naţional pe primul loc şi interesul naţional se bazează pe câştigurile pe care le obţine statul român şi securitatea energetică şi care sunt elemente strâns legate şi care derivă din acest proiect de lege. În ceea ce priveşte celelalte subiecte, nu avem divergenţe. (...) Era obligaţia preşedintelui Comisiei, care şi-o asumase, să vină ne prezinte aceste propuneri dinainte", a afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a spus că două amendamente adoptate de colegii săi din ALDE au fost preluate, semnate de PSD, fără să fie trecuţi ca iniţiatori (n.r. parlamentarii ALDE).

"Noi eram iniţiatori şi nu apărem deloc. Sigur că colegii mei au reacţionat la chestiunea asta. Eu încerc, în calitate de preşedinte al ALDE şi de responsabil al bunei funcţionări a Coaliţiei, să atenuez anumite lucruri, dar colegii mei acţionează un pic mai brutal când observă că lucrurile nu se desfăşoară cum trebuie", a menţionat Tăriceanu.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre legea off-shore, Tăriceanu a confirmat: "Am discutat, sigur că da. Discutăm tot timpul. Nu aveţi nicio grijă".

De asemenea, Tăriceanu a cerut Ministerului de Finanţe evaluări privind impactul amendamentelor, astfel încât parlamentarii să poată vota în cunoştinţă de cauză.

"Din partea Ministerului de Finanţe, din partea Guvernului deci, aşteptăm în cel mai scurt timp aceste evaluări, care să permită tuturor membrilor comisiei, în cunoştinţă de cauză, să adopte o anumită poziţie şi, nu în ultimul rând, cred că avem şi datoria să informăm cetăţenii români (...) de ce e mai bună soluţia cu 30% în loc de 50% sau de ce nu e mai bine 20%", a spus el.

Liderul ALDE a opinat că soluţia adoptată în privinţa legii offshore trebuie să fie una "echilibrată".

"Noi pledăm pentru ca acest proiect de lege să fie votat, să fie adoptat în aşa fel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim în mod judicios. Această resursă naturală poate să asigure independenţa energetică a României, care în momentul de faţă, în proporţie de 95% este asigurată, dar vorbesc de termen mediu şi lung şi, de asemenea, să dea posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei, aşa cum vedeţi că se încearcă peste tot. Împreună cu partenerii strategici americani, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei şi România poate să fie un actor principal pentru atingerea acestui obiectiv", a spus Tăriceanu.

De asemenea, Tăriceanu a atras atenţia asupra faptului că proiectul de lege este modificat pentru a doua oară la Camera Deputaţilor, după ce s-a aflat în dezbaterea Senatului.

"Nu pot să nu remarc faptul că am avut proiectul de lege la Senat, unde a trecut într-o anumită formă. Acum, din nou, pentru a doua oară, la Cameră este modificat puternic şi am fi putut să fim puşi la curent, dacă există astfel de intenţii de modificare a proiectului, ca să le dezbatem şi la Senat, în momentul în care proiectul a fost în dezbaterea noastră", a precizat el.

Tăriceanu a explicat şi opinia deputatului ALDE Andrei Gerea referitoare la importul de gaze din Rusia.

"Eu vă spun care este interpretarea, că am discutat cu Andrei. El a vrut să spună un lucru foarte clar. Dacă acest proiect cu exploatarea gazelor va eşua, atunci România va rămâne dependentă de gazul care se importă. De unde se importă gazul? Dintr-o singură ţară", a conchis Tăriceanu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO