"Părinții hiperprotectori și accesul îndelungat la ecrane", cauzele dificultăților de vorbire ale copiilor
Logopedul Andreea Năstase a dezvăluit că specialiștii români se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv în rândul copiilor.
Potrivit acesteia, creșterea este provocată de două greșeli făcute de părinții celor mici.
"Ne confruntăm cu o atitudine hiperprotectoare a părinților care se transformă ușor și pe nesimțite într-o lipsă de stimulare verbală, motorie și cognitivă a copiilor. În plus, părinții oferă copiilor acces îndelungat la ecrane de orice tip la vârste fragede. Se cunoaște faptul că expunerea timpurie la ecrane se asociază cu tulburările de atenție, atenția fiind un proces psihic cognitiv ce stă la baza învățării", a declarat, într-un interviu pentru Școala 9, Andreea Năstase.
Întrebată cum îl ajută logopedul pe copilul cu tulburări de limbaj, aceasta a răspuns: "Logopedul este prietenul copilului, este terapeutul care îl ajută pe copil să își îmbunătățească pronunția sau să-și descopere vocea atât de prețioasă și atât de necesară pentru a putea comunica".
Andreea Năstase a explicat care sunt pragurile de dezvoltare normală a limbajului unui sugar și al unui copil mic: "Pentru că limbajul să se afle în parametrii unei dezvoltări normale este foarte important ca sugarul să lalalizeze (gângurească, n.r.) începând cu lunile 5 sau 6, iar în jurul vârstei de 1 an să spună deja primele cuvinte cu sens".
"Terapia logopedică poate fi începută și la vârsta de 1 an", a precizat aceasta.
Citiți AICI interviul integral acordat de Andreea Năstase pentru Școala 9.