Accesul copiilor la telefoane agravează problemele de limbaj. Numărul logopezilor şcolari, incredibil de mic

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
logoped

Accesul nelimitat al copiilor la telefoane şi calculatoare poate masca şi agrava problemele de limbaj. Obişnuiţi să comunice mai mult prin mesaje, elevii şi preşcolarii duc probleme care puteau fi rezolvate, ca bâlbâiala sau pronunţia greşită.

Din păcate, avem revoltător de puţini logopezi şcolari, care să-i poată ajuta.

Miruna are 6 ani şi vine săptămânal la logopedie de aproape 3 luni.

Georgiana Mihai, logoped: "Ar fi ideal sa lucram cu cate un copil. Lucrăm de la 5 copii în sus până la 7, câţi au loc fizic pe băncuta. Aici este flux continuu, de la 8 dimineaţa până la ora 19 seara".

Vineri, la ora 19:00, ultimul copil care articulează greşit, se bâlbâie, vorbeşte prea încet sau prea tare, părăseşte sala de logopedie.

Creşterea comunicării electronice între copii în dauna celei verbale acutizează aceste probleme. Bâlbâiala nu e neapărat înnăscută şi are şanse mari să se rezolve în câteva luni, prin "reeducarea" creierului.

În Capitala sunt doar 36 de logopezi şcolari şi am putea spune cu amărăciune că situaţia e fericită, dat fiind că în tot judeţul Gorj sunt angajaţi doar doi.

În Sectorul 4 fiecare logoped are în grijă câte 13 şcoli şi grădiniţe. Triază anual peste 1500 de elevi şi, deşi fişa postului îi permite să lucreze cu cel mult 40 de copii, se adună constant peste 120.

Ministerul Educaţiei, care se ocupă de angajări, nu a răspuns încă solicitărilor. Mai mult, reprezentanţii instituţiei ne-au comunicat că nici nu ştiu câţi logopezi şcolari sunt angajaţi în prezent pentru învăţământul de masă, ci doar că în şcolile speciale lucrează în jur de 520.

Părinţii ai căror copii rămân în afară listei pot merge în centre private, însă şedinţele costă între 50 şi 70 de lei. Şi micile schimbări în familie pot ajuta: cititul poveştilor pe roluri cu voce tare, discuţiile unu la unu între copil şi părinte şi mai ales toleranţa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO