Copilul nu pronunta bine literele? Cum trebuie sa procedati in acest caz

Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Joi 12 Decembrie 2013 07:28
Categorie: CSID

Inainte de a cere ajutorul unui logoped, mergeti la un consult ORL. Otitele seroase nu dor si se pot manifesta prin imposibilitatea pronuntiei corecte.

Inca de la varste mici, o afectiune ORL frecventa poate impiedica un copil sa fie atent. In plus, acesta poate deveni mult prea linsitit. Mai mult, risca sa nu inteleaga bine cuvintele sau sa nu le poata reproduce. Boala se numeste otita seroasa.

"Trompa lui Eustachio nu functioneaza cum trebuie, se inchide si apare serozitatea in urechea medie, cu timpan bombat, la inceput doare putin, apoi se infunda si copilul nu spune nimic", spune Ioana Voda, medic primar ORL.

Asadar, otita seroasa doare putin doar la inceput, apoi apare senzatia de ureche infundata. Simptomele pot trece usor neobservate, iar boala devine repede cronica.

"Otitele seroase ajung cronice, cand le descoperim le tratatam. Tratam de obicei nasul care este in fundat", adauga Ioana Voda.

Uneori, afectiunea recidiveaza usor.

Asadar, daca observati ca micutul nu aude bine sau nu pronunta bine, mergeti la un consult ORL. Ulterior, aveti nevoie de evaluarea unui logoped.

"Probleme se pun daca la un copil de 3 ani nu il spune pe ș, nu spune suieratoarele – pe S, pe J, nu spune pe ț, pe r, putem vorbi de la 4 ani in sus, pana atunci e normal, e o deficienta fizioloigica ca sa spunem asa", spune Cristina Badea, psiholog.

In cadrul consultului la logoped, copilul va lucra mult cu muschii fetei. Si respiratia corecta il ajuta pe copil sa pronunte mai bine sunetele.

"Se mai fac la inceputul fiecarei lectii exercitii de respiratie, care pot fi insotite de exercitii de motricitate in general, cu minutele ,cu piciorutele. Respiram ridicand mainile in sus", a declarat Cristina Badea.

Aceste exercitii stimuleaza dezvoltarea intelectuala.

Ce cuprinde un control ginecologic complet si de ce este bine sa il faceti regulat
Ce cuprinde un control ginecologic complet si de ce este bine sa il faceti regulat
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor