Copilul nu pronunta bine literele? Cum trebuie sa procedati in acest caz

Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Joi 12 Decembrie 2013 07:28
Categorie: CSID

Inainte de a cere ajutorul unui logoped, mergeti la un consult ORL. Otitele seroase nu dor si se pot manifesta prin imposibilitatea pronuntiei corecte.

Inca de la varste mici, o afectiune ORL frecventa poate impiedica un copil sa fie atent. In plus, acesta poate deveni mult prea linsitit. Mai mult, risca sa nu inteleaga bine cuvintele sau sa nu le poata reproduce. Boala se numeste otita seroasa.

"Trompa lui Eustachio nu functioneaza cum trebuie, se inchide si apare serozitatea in urechea medie, cu timpan bombat, la inceput doare putin, apoi se infunda si copilul nu spune nimic", spune Ioana Voda, medic primar ORL.

Asadar, otita seroasa doare putin doar la inceput, apoi apare senzatia de ureche infundata. Simptomele pot trece usor neobservate, iar boala devine repede cronica.

"Otitele seroase ajung cronice, cand le descoperim le tratatam. Tratam de obicei nasul care este in fundat", adauga Ioana Voda.

Uneori, afectiunea recidiveaza usor.

Asadar, daca observati ca micutul nu aude bine sau nu pronunta bine, mergeti la un consult ORL. Ulterior, aveti nevoie de evaluarea unui logoped.

"Probleme se pun daca la un copil de 3 ani nu il spune pe ș, nu spune suieratoarele – pe S, pe J, nu spune pe ț, pe r, putem vorbi de la 4 ani in sus, pana atunci e normal, e o deficienta fizioloigica ca sa spunem asa", spune Cristina Badea, psiholog.

In cadrul consultului la logoped, copilul va lucra mult cu muschii fetei. Si respiratia corecta il ajuta pe copil sa pronunte mai bine sunetele.

"Se mai fac la inceputul fiecarei lectii exercitii de respiratie, care pot fi insotite de exercitii de motricitate in general, cu minutele ,cu piciorutele. Respiram ridicand mainile in sus", a declarat Cristina Badea.

Aceste exercitii stimuleaza dezvoltarea intelectuala.

Ce cuprinde un control ginecologic complet si de ce este bine sa il faceti regulat
Ce cuprinde un control ginecologic complet si de ce este bine sa il faceti regulat
fructe si legume, piata
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
csid
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic