Copilul nu pronunta bine literele? Cum trebuie sa procedati in acest caz
Inainte de a cere ajutorul unui logoped, mergeti la un consult ORL. Otitele seroase nu dor si se pot manifesta prin imposibilitatea pronuntiei corecte.
Inca de la varste mici, o afectiune ORL frecventa poate impiedica un copil sa fie atent. In plus, acesta poate deveni mult prea linsitit. Mai mult, risca sa nu inteleaga bine cuvintele sau sa nu le poata reproduce. Boala se numeste otita seroasa.
"Trompa lui Eustachio nu functioneaza cum trebuie, se inchide si apare serozitatea in urechea medie, cu timpan bombat, la inceput doare putin, apoi se infunda si copilul nu spune nimic", spune Ioana Voda, medic primar ORL.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Asadar, otita seroasa doare putin doar la inceput, apoi apare senzatia de ureche infundata. Simptomele pot trece usor neobservate, iar boala devine repede cronica.
"Otitele seroase ajung cronice, cand le descoperim le tratatam. Tratam de obicei nasul care este in fundat", adauga Ioana Voda.
Uneori, afectiunea recidiveaza usor.
Asadar, daca observati ca micutul nu aude bine sau nu pronunta bine, mergeti la un consult ORL. Ulterior, aveti nevoie de evaluarea unui logoped.
"Probleme se pun daca la un copil de 3 ani nu il spune pe ș, nu spune suieratoarele – pe S, pe J, nu spune pe ț, pe r, putem vorbi de la 4 ani in sus, pana atunci e normal, e o deficienta fizioloigica ca sa spunem asa", spune Cristina Badea, psiholog.
In cadrul consultului la logoped, copilul va lucra mult cu muschii fetei. Si respiratia corecta il ajuta pe copil sa pronunte mai bine sunetele.
"Se mai fac la inceputul fiecarei lectii exercitii de respiratie, care pot fi insotite de exercitii de motricitate in general, cu minutele ,cu piciorutele. Respiram ridicand mainile in sus", a declarat Cristina Badea.
Aceste exercitii stimuleaza dezvoltarea intelectuala.