Parada elevilor din Capitala: scandari ca pe stadion si amenzi usturatoare pentru petarde fumigene
20.000 de elevi de gimnaziu si liceu din 110 scoli bucurestene au oprit, sambata, circulatia pe cateva artere din Capitala.
Este al patrulea an cand are loc parada elevilor, menita sa le insufle tinerilor atasamentul fata de scoala si, in cel mai bun caz, pofta de invatat. In timp ce mii de elevi au scandat cu entuziasm si s-au distrat copios, au fost si cateva sute de teribilisti, care s-au purtat ca pe maidan.
Au trecut mai bine de doua decenii de cand soimii si pionierii au umplut ultima oara un stadion, manati de avantul patriotic, altfel spus, obligati de partid. Dar cine ar fi banuit ca elevii nascuti si crescuti in democratie vor fi atat de dornici sa-si sacrifice o jumatate de zi, ca sa-si faca auzita vocea?
Cu o jumatate de ora inainte de start, peste 10.000 de elevi erau deja pregatiti sa porneasca parada.
Rivalii de la olimpiade, concursuri sau din spatele blocului au concurat sambata doar la decibeli.
Daca ati remarcat ca scandarile seamana izbitor cu cele de pe stadion, exista o explicatie...
"Suntem suporteri si le avem cu cantatul. El e rapidist, eu stelist. Dar ne intelegem ca fratii", a spus unul dintre elevi.
Si tot pe stadion s-a crezut si un elev care a lansat, in miezul adunarii, o petarda fumigena. A primit rapid de la jandarmerie o lectie importanta. Si a dus parintilor, ca amintire, o amenda usturatoare.
Momentul a taiat multora cheful de afirmare, mai ales ca erau destule surse de divertisment.
Nu-i de mirare ca liceenele au pornit sirenele pe Calea Victoriei. Dupa trei kilometri de mars, pana in Piata Constitutiei, elevii si-au primit si rasplata: un concert cu vedetele lor preferate.
Ce era de demonstrat... s-a demonstrat. Aripa tanara este o forta. Tinerii au tot restul anului scolar sa-si arate priceperea si la altfel de demonstratii. Mai ales ca, in invatamant, regulile se schimba uneori in timpul jocului.