Paradă cu cei mai valoroși tauri din țară, organizată în Dolj. Exemplarele pot ajunge să coste și cât o garsonieră
Unii dintre cei mai valoroşi tauri din ţară au fost prezentaţi fermierilor într-o paradă organizată în judeţul Dolj.
Crescătorii au avut ocazia să admire taurii şi să-l aleagă pe cel mai potrivit, pentru a obține exemplare ce dau carne mai bună sau lapte mai mult. Un astfel de taur poate să coste și cât o garsonieră.
Odin este cel mai valoros dintre cei 24 de tauri prezentaţi fermierilor la un centru genetic din Dolj.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Produce 500 de doze de material genetic la o singură recoltare. Este din rasa Bălţată cu negru românească şi are 16 luni.
Este considerat un fenomen, după ce a fost supus mai multor teste în Germania, în urma cărora a reieşit că are material genetic superior.
Cosmin Luculescu, fermier: "Încerc și urmăresc taurii cu valoarea lor genetică și merg pe producția de lapte, decât cea de carne. O vacă bună de lapte la zi se duce la 20 de litri de lapte pe cap de animal."
Mircea Dumitru, preşedinte Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental: "Avem niște tauri foarte buni, vorbim de bălțata românească de tip simmental care este o rasă autohtonă, mixtă, carne - lapte și avem niște performanțe deosebite. Noi încercăm să mărim populația de bălțata românească la nivel de țară."
Pe lângă Odin, au mai fost prezentaţi tauri din rase precum Simmental sau Brună de Maramureş.
Dorel Codea, preşedinte Asociația Bruna Schwyz de Maramureș: "Aceste exemplare parcurg etapele testelor de reproducţie acum, pregătim pachetele de livrare în teritoriu, aceste pachete ajung la fermele din toată țara, se însămânțează vacile care în urma produşii femeli obținuți intră din nou în circuite de testare."
De la un taur se obțin 5 ml de spermă, iar recoltarea se face manual. Lichidul se multiplică în doze de material seminal.
Magda Ornoiu, asistent manager: "Avem în câmpul ăsta 23 de milioane de spermatozoizi analizați. Mobilitatea de 38,4, progresivitatea de 18,9, aproximativ 19."
Materialul seminal este ţinut în containere cu azot lichid, la minus 185 de grade. O doză ajunge să coste până la 10 euro, iar anual un taur poate produce până la 60 de mii de doze.
Aşadar un exemplar bun, devine foarte profitabil pentru fermierul care îl deţine. Un astfel de taur poate costa 30.000 de euro.
Gheorghe Bîlteanu, director centru genetic: "În fiecare fermă, fermierul își cunoaște atuurile și problemele pe care le are. Identifică probleme pe care le are și alege taurul care să completeze defectele efectivului de animale din fermă."
Din 100 de doze, fermierii care cumpără material genetic ar urma să obţină 25 de viţei.