Bucurestiul, considerat de locuitorii sai cea mai poluata capitala europeana. Romania risca amenzi uriase
Romania a fost avertizata de Comisia Europeana ca nu monitorizeaza calitatea aerului pe care il respiram.
In scrisoare, comisarii europeni spun ca nu avem o retea de statii conform standardelor si dintre cele care sunt, putine pot masura toate substantele poluante. Ministerul Mediului spune ca reteaua exista, doar ca nu toate statiile functioneaza.
Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, in perceptia locuitorilor, arata un studiu. Desi sunt montate in total opt statii de masurare a calitatii aerului, nu exista date oficiale in acest sens. Sistemul nu arata care este nivelul de calitate a aerului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici autoritatile, si nici asociatiile neguvernamentale nu ne spun exact cat praf inhalam fiecare dintre noi. Datele din Bucuresti, de exemplu, sunt vechi de 2-3 ani, dar cum masuri pentru reducerea poluarii nu s-au luat, este putin probabil ca lucrurile sa se fi schimbat. Ce spun rapoartele? Ca avem in Capitala 400 de kg de praf/ km patrat. Asta inseamna ca fiecaruia dintre noi ii revin 50 de kg de praf. Cam cat un sac de ciment, adica.
In toata tara sunt aproape 150 de statii de masurare a calitatii aerului. Dintre acestea, un sfert nu functioneaza. Pentru ca nu avem o retea nationala si nu stim cat de poluat este aerul pe care il respiram, Comisia Europeana a trimis un avertisment Romaniei. In cazul in care nu rezolvam aceasta problema, vom ajunge sa platim o amenda de 120 de mii de euro pe zi.
Problema este ca nici statiile care functioneaza nu furnizeaza date de incredere. De exemplu, in judetul Gorj, rapoartele APM arata ca calitatea aerului in Targu Jiu e buna, iar in Rovinari foarte buna. Organizatia nonguvernamentala Greenpeace a montat insa in toata tara aparate proprii de monitorizare a prafului din aer iar informatiile primite de la Targu Jiu sunt foarte diferite fata de cele oficiale.
Statul roman are la dispozitie doua luni ca sa raspunda scrisorii Comisiei Europene. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca vor organiza intalniri cu agentiile de mediu din tara, ca sa gaseasca solutii. Intre timp, 25 de mii de romani mor anual din cauza poluarii, arata statisticile.