Panică în parcul central din Sinaia. O turistă a dat nas în nas cu un urs
A fost panică în parcul central din Sinaia, după ce o turistă a dat nas în nas cu un urs.
Șocată, femeia a început să țipe, iar un agent de pază care a auzit-o a alungat sălbăticiunea, înainte ca aceasta să pună în pericol viața turistei. În ultima vreme, urșii coboară tot mai des în oraș, iar autoritățile estimează că în zonă ar fi circa 50 de exemplare. Primăria a făcut în repetate rânduri memorii către Ministerul Mediului ca să rezolve problema.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Sinaia situația devine din ce în mai gravă. Animalele sunt văzute zi de zi peste tot în oraș: în fața Primăriei, în centrul orașului, în parc. O turistă s-a întâlnit cu ursul în parcul central, chiar la lăsarea serii. Șocată, femeia a început să țipe, iar un agent de pază care a auzit-o a alungat sălbăticiunea, înainte să îi pună în pericol viața.
Cu toate că au fost montate garduri electrice și tomberoane de gunoi capsulate, se pare că nu este de ajuns.
Vlad Oprea, primar Sinaia: "Am făcut numeroase sesizări către Ministerul Mediului, Garda Forestieră, care sunt obligați conform legii să ia măsuri. Soluția după mine e să fie relocați sau tranchilizați și duși de acolo, pentru că dacă te plimbi în pădure nu întâlnești urșii, ei sunt în oraș. Am primit un răspuns de la Garda Forestieră că nu pot fi relocați decât dacă produc pagube agricole și la Sinaia nu facem agricultură, deci e de tot răsul."
Aceeași situație este întâlnită și în stațiunea Tușnad din județul Harghita. Și aici animalele s-au obișnuit cu oamenii și nu mai fug de zgomote.
Un urs, care și-a făcut apariția la Băile Tușnad nu se mai întoarce în pădure după ce răscolește tomberoanele. A fost văzut printre rondurile cu flori, pe terasa unui hotel, iar apoi în stradă, la containerele de gunoi.
Animalul n-a fost impresionat de claxoanele mașinilor și nici de sirenele echipajelor de la Jandarmerie, chemate de urgență. Pentru că nu se mai teme de nimic și stă numai în oraș zi și noapte, ursul poate deveni oricând periculos.
Așa că reprezentanții Primăriei au decis să ceară aprobare pentru împușcarea lui. Două ursoaice cu pui, dar și alți cinci urși au mai fost observați în stațiune.
De la începutul anului, 40 de atacuri au avut loc în gospodăriile oamenilor de urșii aflați în căutare de hrană.
Butyka Zsolt, primar Tușnad: "Măsurile luate sunt gardurile electrice care sunt în mare parte montate în oraș, dar deja așa de isteți sunt urșii că ori sapă sub el ori pune o creangă pe gard electric, se împământează și atunci poate să intre liniștit în case, în curți."
Mai grav este că la Sugaș Bai, în județul Covasna, un bărbat de 50 de ani care ieșise la alergat a fost mușcat de urs în zona capului, a spatelui și în zona abdominală. Atacul a avut loc în plină zi. Victima a ajuns la spitalul din Sfântu Gheorghe, dar a avut nevoie de operație și a fost transferat la Miercurea Ciuc. Medicii spun că acum starea generală a pacientului este bună.