Pandemia își arată efectele pe piața imobiliară. Orașele în care prețurile au scăzut cel mai mult
Criza provocată de coronavirus își arată efectele și pe piața imobiliară din România.
În aproape toată țară, prețurile apartamentelor au scăzut în luna mai cu câteva procente față de aprilie, cel mai mult în București și Cluj Napoca.
S-au ieftinit atât locuințele noi, cât și cele vechi. Pe de altă parte, a crescut semnificativ cererea de case și de apartamente cu terasă sau curte.
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
După ce șase ani, prețurile apartamentelor au tot crescut, iar construcția de blocuri noi a luat un avânt de neimaginat, pandemia a modificat complet dinamica pieții imobiliare de la noi.
Cumpărătorii au devenit mai prudenți, iar vânzătorii au scăzut din pretenții pentru a-și putea vinde proprietățile.
În aprilie, cererea de locuințe a scăzut cu 30%, iar tranzacțiile efectuate cu 40%. Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, în 4 din 6 regiuni din țară, prețurile apartamentelor au scăzut în luna mai.
Să vorbim de București. În luna aprilie, un apartament se vindea, în medie, cu 1.423 de euro metrul pătrat.
În luna mai, locuințele s-au ieftinit cu 2%, ajungând la o medie de 1.394 de euro metrul pătrat.
Cel mai mult au scăzut prețurile la blocurile vechi - unde vorbim de 1.346 de euro metrul pătrat. La apartamentele noi, metrul pătrat crește cu 81 de euro.
Pe de altă parte, acum se caută case, atât pentru cumpărare cât și pentru închiriere. Oamenii au înțeles cât de importantă este locuința când trebuie să țină loc și de birou, școală sau loc de joacă.
În București, de exemplu, cererea de case a crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
George Marcu, consultant imobiliar: „Oamenii au nevoie de ceva spațiu verde, au simțit lipsa și încearcă să compenseze în această perioadă. Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla din septembrie când copiii se vor întoarce la școală și traficul se va relua. La fel au crescut și cererile pentru apartamentele cu terase mari sau care au curte.”
Consultanții imobiliari spun că piața va fi afectată în mod diferit de pandemie.
Andreea Comșa, consultant imobiliar: „Apartamentele sau blocurile care nu au fost bine construite și au crescut prețurile doar să profite de oportunitățile de care erau înainte cred că vor avea avea corecții mai mari de preț, iar proiectele responsabile care păstrau niște prețuri rezonabile cred că acolo vor fi niște corecții foarte mici.”
Specialiștii au observat că potențialii clienți încearcă să se protejeze și de riscurile financiare. De exemplu, mulți cer acum introducerea în antecontractele de vânzare-cumpărare a unei clauze prin care își primească avansul înapoi dacă banca nu le mai acordă creditul ipotecar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: imobiliare, preturi, case, apartamente,
Dată publicare:
05-06-2020 18:49