Cum câștigi câteva mii de euro vânzând casele altora. Avantajele meseriei de agent imobiliar
Domeniul imobiliar este în creștere masivă în ultimii ani, iar agenții imobiliari sunt unii dintre cei mai râvniți angajați.
După prăbușirea din 2008, sectorul imobiliar a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, depășind chiar recordurile boom-ului de dinainte de criză. Oferta de locuințe este din ce în ce mai bogată, pe măsura cererii, ceea ce a făcut ca și prețurile să se situeze pe o pantă ascendentă în ultimii ani.
Pe o piață extrem de efervescentă, agențiile imobiliare nu mai fac față volumului de muncă, iar agenții imobiliari au devenit unii dintre cei mai căutați specialiști pe piața muncii. Salariile au crescut și ele în consecință.
Perioada 2008-2010 a fost un dintre cele mai negre din istoria imobiliarelor din România, acesta fiind și unul dintre domeniile care a făcut și cele mai multe concedieri în timpul crizei, fie că vorbim de constructori sau de agenți imobiliari. În prezent, însă, site-urile de recrutare sunt pline de anunțuri de angajare pentru această categorie de salariați, cu promisiunea unor salarii cu mult peste medie.
Ca sa fii un bun agent imobiliar trebuie să fii, în primul rând, un bun vânzător, însă nu toate agențiile imobiliare cer experiență la angajare, multe dintre ele preferând să-și școlească singure tinerii angajați. În consecință, oricine se poate angaja în acest domeniu, cu sau fără experiență, specializarea urmând să vină pe parcurs.
Ca în orice meserie, succesul vine în timp și chiar dacă se pornește de la un salariu de câteva sute de euro la început, se poate ajunge la câteva mii, mai ales în contextul unei piețe extrem de active și în continuă transformare.
Avantajele și dezavantajele jobului de agent imobiliar
Ca în fiecare domeniu de activitate, și în meseria de agent imobiliar vorbim de avantaje și dezavantaje. Poate cel mai important aspect al acestei meserii este programul ultraflexibil, pe care și-l dorec tot mai mulți angajați în toate domeniile de activitate.
Acesta este un avantaj clar, dar poate fi și un dezavantaj, având în vedere că munca unui agent imobiliar se poate întinde până târziu în noapte sau în zilele libere, în funcție de clienții pe care îi are. Pe de altă parte, avantajul este că un agent imobiliar își poate organiza programul în așa fel încât să aibă și perioade libere atunci când are nevoie pentru a îmbina cât mai bine viața profesională cu cea personală.
De asemenea, este o meserie foarte activă și va trebui să fii pregătit să te miști rapid dintr-un loc într-altul, pentru a ține pasul cu cerințele clienților. Un alt aspect mai puțin plăcut este și acela că în societate există o percepție negativă la adresa agenților imobiliari, în principal din cauza deprofesionalizării din ultimii ani. De aceea, fiecare va face diferența prin seriozitate, profesionalism și capacitatea de a îndeplini dorințele clienților.
Cât câștigă un agent imobiliar
Deși este o meserie care poate fi obositoare și mare consumatoare de timp și energie, recompensele financiare pot contrabalansa acest aspect.
Salarizarea agenților imobiliari cuprinde două componente: un salariu fix și un commision calculat pe baza vânzărilor efectuate. Prin urmare, cu cât agentul are activitate mai intensă, cu atât va fi plătit mai bine.
Potrivit anunțurilor de pe site-urile de recrutare, câștigurile pornesc de la 1.000-1.500 de lei – salariu fix, dar pot ajunge până la 3.000-4.000 de euro pe lună, în funcție de comisioanele câștigate din tranzacții.
Un alt aspect important în ceea ce privește salarizarea este cel legat de independența agentului imobiliar. În cazul în care acesta lucrează într-o agenția imobiliară, comisionul se împarte cu angajatorul. Dacă agentul imobiliar este însă independent, atunci întregul comision îi rămâne lui. Dar avantajul de a lucra într-o agenție, mai ales una cunoscută la nivel național, este acela că volumul de muncă este mai mare și comisioanele cresc în consecință.
De asemenea, tendința clienților este aceea ca, pentru proprietațile mari, valoroase, să angajeze agenții imobiliare pentru a tranzacționa proprietatea. Astfel, agentul care se va ocupa de vânzarea sau închirierea unei case de lux sau istorice va câștiga un comision cu mult mai mare.
Indiferent dacă lucrează pe cont propriu sau este angajat al unei firme, agenții imobiliari sunt unii dintre cei mai căutați angajați pe piața muncii la ora actuală. Așadar, pe lângă faptul că poate fi o carieră în care te poți specializa și în care poți crește, poate fi și un job care să vină la pachet și cu o ofertă salarială atrăgătoare.
Vezi pe OLX care sunt locurile de muncă disponibile pentru agenți imobiliari!
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.