Pandemia atinge noi vârfuri în România. Cei mai mulţi dintre infectați cer ajutor în ultimul moment
În timp ce Europa începe să respire, pandemia atinge noi vârfuri în România, care de la zi la zi doboară record după record în materie de îmbolnăviri.
Cu 12.032 de cazuri noi, în doar 24 de ore, cele mai multe de la începutul crizei sanitare autorităţile golesc în grabă spitalele din Bucureşti, devenit epicentrul dezastrului.
Sirenele ambulanțelor țipță înfricoşător pe străzi, la terapie intensivă mai sunt doar două paturi în toată ţara, iar camerele de gardă sunt pline de oameni în stare gravă confirmaţi cu COVID. Cei mai mulţi au cerut ajutor în ultimul moment.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar din capitală sunt internaţi acum peste 20 de bolnavi cu forme grave şi critice. Iar ambulanțele aduc continuu oameni care au nevoie de evaluare. Medicii de aici încearcă din răsputeri să le găsească locuri.
Ne-am întors în acelaşi punct mort. Unităţile de primiri urgenţe din toată ţara sunt iar sufocate de pacienţi cu SARS-COV-2. 1.262 de români care abia mai respiră aşteaptă eliberarea unui pat. Medicii fac încă o dată apel către oameni să nu mai stea acasă, până în ultima clipă.
Magda Mansour, medic primar medicină de urgenţă SUUB: ''Sunt mai multe categorii: categoria celor care nu mai au încredere în spital şi consideră că li se face mai mult rău venind la spitale şi este şi categoria pacienţilor care consideră că au o formă uşoară şi cred că e suficient tratamentul pe care şi-l autoadministrează la domiciliu. Din păcate foarte mulţi ajung la noi într-o situaţie la limită, forme grave''.
Este şi cazul acestor 2 soţi, ambii nevaccinaţi. Deocamdată împart acelaşi pat şi la spital.
Pacient: ''De zece zile”.
Reporter: Abia acum aţi venit la spital?
Pacient: ”Da, am stat acasă, dar s-a înrăutăţit situaţia. Nu seamănă o zi cu alta. Am luat antibiotice''.
Din păcate, doctorii nu reuşesc întotdeauna să-i ajute pe cei în stare gravă.
În România, Covid-19 este responsabil pentru mai bine de 37 de mii de morţi. Cumplit este că între ei sunt şi copii mici. Alţi 16 sunt la ATI.
Iar situaţia se agraveza de la o oră la alta. Capitala a ajuns la o incidenţă de 6,64 la mie, un prag critic pe care Bucureştiul îl atinge odată cu acest al 4-lea val al pandemiei.
Ne apropiem rapid de recordul negativ din primăvară. În luna martie, oficialii instituiseră deja carantina de noapte în zilele de weekend, iar magazinele se închideau la ora 18. Poliţia era pe străzi şi împărţea avertismente sau chiar amenzi, iar pieţele funcţionau pe jumătate goale. Masca era obligatorie inclusiv pe stradă.
Acum, deşi spitalele sunt pline, oamenii par să nu înţeleagă pericolul. Mulţi fie nu poartă mască, fie o poartă greşit.
Cel mai rău este în sectorul 1, unde incidența este de 8,54 la mie. Urmează sectorul 2 cu 7,7 cazuri la mie. Restul sectoarelor au fie peste 6, fie peste 5.
Cum lucrurile riscă să scape de sub control spitalele Malaxa, Sfântul Ioan, şi Maternitatea Bucu vor trata doar pacienţi care au Covid. Prin externarea sau transferul în alte spitale al celor care suferă de alte boli se eliberează câteva sute de paturi.