Epidemia a scăpat de sub control în Sibiu. Carantina vine după ce morga spitalului s-a umplut

Ultima actualizare: 13-11-2020 19:25

După Baia Mare, Zalău şi Slobozia, Sibiul este a patra reşedinţa de judeţ care va intra în carantină. Rata de infectare în oraş se apropie 12 cazuri la mia de locuitori, morga spitalului este plină, iar cadavrele sunt duse acum în containere.

Secretarul de stat Raed Arafat este de părere că lipsa de comunicare între cei responabili, şi orgoliile, au contribuit la această situaţie dezastruoasă. Din acest motiv, suprefectul de Sibiu a fost demis de Guvern.

Sibiul a devenit în ultimele zile epicentrul epidemiei din România.

Doar vineri, nouă oameni s-au stins acolo. Alţi 470 au fost confirmaţi cu boala. Rata de îmbolnăvire în municipiu a ajuns la 11.84 de cazuri la mia de locuitori.

„Deja nu mai vorbim de focar. Vorbim de transmitre comunitară intensă”, spune Raed Arafat.

În Sibiu, situaţia a fost scăpată de sub control de mai multe zile dar măsură carantinei a fost anunţată abia astăzi - după ce şeful DSU, Raed Arafat s-a întâlnit cu cei responsabili din judeţ.

Cei care au ezitat să ia măsurile pentru prevenirea răspândirii bolii au plătit cu funcţia.

Subprefectul Rareş Macrea, care îi ţinea locul prefectului aflat în concediu medical după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2, a fost demis de Guvern. Gabriel Budescu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, şi-a dat demisia. Epuizat, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţă, Bodan Csillag, a procedat la fel.

Oficialii au cerut şi demisia directorului spitalului de urgenţă - medicul Liliana Coldea.

Raed Arafat, șeful DSU: „Cu siguranţă lipsa comunicării şi unele aspecte ce trebuiau rezolvate între ei şi să fie luate deciziile urgent şi să se colaboreze, poate că asta a lipsit, Poate că asta a contribuit. Nu e loc nici pentru orgolii, nici pentru supărări, pentru nimic. Avem un singur ţel, rezolvarea problemei şi reducerea impactului acestui virus.”

Orgoliile despre care vorbeşte Raed Arafat au umplut morga spitalului din Sibiu. Acum, cadavrele celor care sunt răpuşi de coronavirus sunt strânse într-un container.

Carantina care va începe de luni este încercarea celor responsabili de a potoli valul de îmbolnăviri şi de morţi.

Începând din acest weekend, în Sibiu, magazinele şi mall-urile vor fi închise sâmbătă şi duminică. Excepţie fac farmaciile, magazinele alimentare şi celelalte considerate estentiale, cum ar fi - de pildă - cele care vând hrană pentru animale.

În perioada carantinei, în timpul săptămânii, în Sibiu, magazinele se închid la ora 20, iar activitatea teraselor va fi suspendată. În interiorul magazinelor trebuie păstrat pentru fiecare cumpărător un spaţiu de 8 metri pătraţi.

În intervalul orar 10 - 13 vor putea să îşi procure alimente şi de alte produse strict necesare doar cei de peste 65 de ani.

Preoţii vor ţine slujbe numai în aer liber şi cine vrea să iasă din casă - pentru motive justificate - trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere.

În zonă mor circa zece oameni pe zi şi aceste decese sunt rezultatul infectărilor de luna trecută. Valentin Pârvu este statistician. Cum îmbolnăvirile s-au dublat, este de părere că numărul morţilor o să urmeze acelaşi trend.

Valentin Pârvu: "Oricând măsurile sunt bine luate, prea târziu înseamnă că ai mai multe decese. Când trebuie să cumperi containere adiţionale la morgă înseamnă că deja e prea târziu. Cu cât aştepţi mai mult cu atât vor fi mai multe decese, la nivelul în care se moare în judeţul Sbiu."

Potrivit ultimelor raportări, în România, pe lângă Sibiu alte trei judeţe au o rată a infectărilor de peste 6 în ultimele două săptămâni.

În Cluj sunt 7,3 cazuri la mia de locuitori, în Timiş - 6,49, iar în Sălaj - 6,25.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO