O gravidă, o asistentă și un polițist, printre românii uciși de Covid-19 în ultimele 24h. Avertismentul medicilor

×
Codul embed a fost copiat

O tânără însărcinată în 9 luni, o asistentă medicală în putere şi un agent de poliţie, sunt doar 3 din cei 174 de români ucişi de coronavirus în ultimele 24 de ore.

Încheiem aşadar săptămâna tot cu cifre sumbre. Aproape 9.500 de noi îmbolnăviri astăzi, şi secţii de terapie ticsite. Medicii atrag atenţia că sunt tot mai mulţi cei cărora li se agravează starea de sănătate acasă, deşi iniţial nu aveau simptome. Şi numărul solicitărilor pentru cazurile dificile a crescut cu 30 de procente față de luna trecută, spun cei de la ambulanţă.

Aurica Florin Balint avea 55 de ani şi era asistena şefa a secţiei de chirugie a spitalului orăşenesc din Ineu. Diagnosticată cu SARS COV 2 la începutul acestei luni a ajuns în grijă colegilor de la terapie intensivă, care din păcate nu au reuşit să o salveze.

Monica Mang, manager la Spitalul orăşenesc Ineu: „Este primul angajat răpus de virus şi nu s-a ştiut cu comorbidități. Eu în 25 de ani de când lucrez cu ea nu am ştiut să fie în concediu medical, am adus-o la noi şi a intrat direct pe terapie intensivă.”

Citește și
fregata regina maria
Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19

Soţul asistentei, polițist local, este în continuare internat.

Dramatic este şi finalul unei femei de 36 de ani din Craiova care s-a stins în ultima lună de sarcină.

''Tânăra însărcinată a fost transferată în cursul serii cu ambulanța de la un spital din judeţ, fără să se dea detalii asupra stării ei. A ajuns la maternitatea Filantropia, unde a fost evaluată . S-a constatat că starea era extrem de gravă, avea o saturaţie de oxigen undeva la 46%”, spun medicii.

În acest caz, autorităţile au deshis o anchetă.

E doliu şi în Poliţia Timiş, unde s-a prăpădit un agent. Starea lui s-a agravat la o săptămână după ce a fost diagnosticat, iar când a ajuns la spital era târziu.

În ultima raportare a autorităţilor se vorbeşte de 174 de noi decese. Specialiştii spun că această listă neagră va continua să se mărească pentru că în secţiile de terapie intensivă sunt acum 1149 de bolnavi. În total sunt însă internaţi 12.892 de oameni confirmaţi cu SARS COV 2.

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: „Tot mai mulţi pacienţi cu suspiciune înaltă, dar cu saturaţie scăzută, care vin direct de la domiciliu şi au nevoie de un pat, de oxigenoterapie, au avut de multe ori în aceste zile o evoluţie rapidă spre deteriorare.”

Şi cum în ATI este aproape imposibil să găseşti un loc liber, în încercarea de a-i ajuta pe bolnavi, medicii duc tuburile de oxigen în saloane. Aşa, l-am găsit pe Constantin Costea în ''Institutul Marius Nasta''. Soţia lui, diagnosticată tot cu infecţia COVID, este şi ea internată.

„Multă sănătate medicilor şi putere de muncă pentru a ne ajuta să trecem peste calvarul ăsta. Scap de aici şi fac voluntariat, ar trebui să fim puţin mai empatici, să ne gândim şi la ceilalţi să ieşim cu toţii aşa la lumină”, spune soția lui, Emilia Costea, 68 de ani.

Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: „Au fost externaţi 10 şi s-au internat 15. Ne reorganizam astfel încât să oferim un pat fiecărui pacient care are nevoie, pentru că în acest moment prioritară este viața.”

Pe de altă parte, medicii de familie, care îi monitorizează pe asimptomatici sau pe cei cu simptome uşoare, spun că autorităţile din sănătate nu au publicat protocolul nou de îngrijire a acestor bolnavi. Mai mult, cei care încep să se simtă rău acasă sunt duşi târziu la spital.

Între timp, în Unităţile de primiri urgențe au ajuns testele antigen care îi vor ajuta pe doctori să pună mai repede diagnosticul. Testele sunt eficiente mai ales în cazul bolnavilor care sunt în vârful infecţiei, adică sunt extrem de contagioşi. Ei pot fi în acest fel scoşi repede din zona verde a spitalelor.

Testele antigen vor fi folosite exclusiv pentru pacienţii care ajung în stare critică în Unitatea de Primiri Urgenţe. Statul a cumpărat deocamdată 40 de mii, însă dacă se vor dovedi eficiente, vor fi luate încă 3 milioane.

Prof dr Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sf Parascheva Iași: „Din mostrele pe care le am avut în spital, ne-am convins de beneficiul pe care îl poate avea un astfel de test rapid, de determinare a antigenului. Și putem să mergem, noi, specialiştii de boli infecţioase, în zonele acelea cu risc, unde putem sfătui pacienţii putem avea o bună comunicare cu cei din jurul lor, şi putem efectua astfel de teste rapide.”

Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 9.489 de cazuri noi.

Citește și...
O asistentă din județul Arad a decedat din cauza COVID-19 la 55 de ani, fără să aibă alte afecţiuni
O asistentă din județul Arad a decedat din cauza COVID-19 la 55 de ani, fără să aibă alte afecţiuni

O asistentă de la Spitalul Orăşenesc Ineu a decedat, vineri, pe Secţia ATI a unităţii medicale, unde era tratată pentru COVID-19, colegii afirmând că evoluţia bolii a fost "galopantă", deşi femeia nu avea alte afecţiuni medicale cunoscute.

Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19
Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19

Fregata Regina Maria, cu 235 de marinari militari la bord, s-a întors vineri dimineaţă dintr-o misiune NATO în Marea Mediterană, după ce mai mulţi membri a echipajului s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Recomandări
Țările de Jos nu se mai împotrivesc aderării României la spațiul Schengen, dar se opun intrării Bulgariei
Țările de Jos nu se mai împotrivesc aderării României la spațiul Schengen, dar se opun intrării Bulgariei

Țările de Jos se opun aderării Bulgariei în spațiul Schengen, dar au dat unde verde României și Croației. Și Suedia a aprobat aderarea României la spațiul comunitar.

România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. Ce propune un proiect legislativ
România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. Ce propune un proiect legislativ

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. În cazul unui accident cu victime sau dacă o persoană suferă un AVC, o secundă poate face diferența dintre viață și moarte.

ACUM se decide ultima echipă calificată în optimile Cupei Mondiale!
ACUM se decide ultima echipă calificată în optimile Cupei Mondiale!

CM 2022 | Serbia - Elveția LIVE TEXT.