Pandemia a oprit vaccinarea. Copiii trebuie duși urgent la medic
Criza generată de virus a avut efecte negative și asupra procesului de vaccinare. Foarte puțini au ajuns în ultimele luni în cabinetele medicilor de familie pentru a fi imunizați, fie că vorbim de serurile din lista obligatorie, fie de cele opționale.
Autoritățile din sănătate atrag atenția că depozitele sunt pline de vaccinuri, iar dacă nu vor fi făcute riscă să expire.
În depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică sunt toate vaccinurile din schema obligatorie.
Ministrul Sănătății a avut o întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie în care s-a vorbit și despre intensificarea imunizării, care în aceste luni nu prea s-a mai făcut, fie că vorbim de vaccinul hexavalent, de ROR sau de cel care trebuie injectat la 6 ani.
Se apropie deja termenul de expirare al vaccinului tetravalent, așa că medicii trebuie să-i cheme la cabinete pe copiii care au împlinit 6 ani.
Ce trebuie să facă medicii de familie
Autoritățile spun că medicii de familie au datoria să cheme persoanele pentru vaccinare și să asigure condițiile necesare astfel încât să se respecte și măsurile de prevenție împotriva noului coronavirus: să se facă programări și oricine vine să se dezinfecteze pe mâini înainte de a intra sau când iese.
Toate aceste seruri ne pot proteja de boli grave, iar vaccinarea este singura metodă prin care au fost eradicate maladii grave precum difteria, tetanosul ori poliomielita.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunțat joi că va dona 300 de milioane de euro pentru vaccinuri, în perioada 2021-2025.
55 de țări vor primi peste 3,2 miliarde de doze de vaccin pentru diverse boli, iar asta poate însemna salvarea a până la 8 milioane de vieți.