Palinca romaneasca, premiata in Europa: ce contine taria care se vinde cu 200 de euro litrul
Palinca ne face cunoscuti in toata lumea. Distileriile mici au inceput sa castige medalii de aur la concursurile internationale, de bauturi fine.
Ultima "licoare-vedeta" este o palinca din zmeura, produsa in Covasna, care a cucerit juriul, la un festival din Ungaria.
Imre si Tibor sunt din Covasna si au zeci de angajati. Unul are o fabrica pantofi, iar celalalt o fabrica de geamuri. Anul trecut, la un pahar de palinca, le-a venit ideea sa isi dezvolte pasiunea pentru licorile tari, fara niciun gand de profit.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
"Trebuie sa ai foarte, foarte mare grija sa nu strici ce a dat natura, sa lucrezi ingrijit, cu putina pasiune si sa pui un pic de suflet" spune Imre Fuston, producator de palinca.
La Festivalul International al Palincii din Ungaria au participat 260 de producatori din 8 tari, iar juratii au degustat peste 750 de feluri de tarie.
Nu degeaba a luat acesta palinca toate aceste premii: contine esenta a peste 30 de kilograme de zmeura de cea mai buna calitate care a fost selectionata manual chiar de cei doi producatori.
Distileria este locul de joaca al celor doi prieteni, pentru ca nimeni nu intra acolo. Au experimentat palinca din afine, caise, visine, gutui si pere.
"Nu lucram cu fructe congelate, conservate. Fiecare produs se achizitioneaza direct de la producator in sezonul optim de coacere si se prelucreaza imediat. Momentan nu sunt fructe, asteptam ciresele", spune Imre.
Palinca de Sfantu Gheorghe se produce deocamdata in editie limitata: doar 2200 de litri iar cei doi producatori se mai gandesc daca isi extind distileria. Cum secretul palincii pe care o fac sta in fructe, cei doi vor sa salveze si livezile din Romania.
"Cineva a vrut sa taie o livada de pere Viliams si i-am zis ca hai nene ca facem o palica buna. A luat o medalie de argint si acum omul a aranjat livada, a pus-o la punct si cred ca 10 - 15 ani o sa iau de la el perele", spune Tibor Dezso, producator de palinca.
Si Silviu Zetea, din Satu Mare se mandreste cu cele cateva sute de diplome castigate la concursuri de profil din toata lumea. Palinca lui este din prune autohtone si se vinde cu 200 de euro litrul. Palinca noastra a ajuns si in restaurante din Franta si Anglia.