Padurile ard de trei zile, dar nimeni nu gaseste un vinovat. A vrut cineva sa-si acopere urmele?
Responsabilii analizeaza situatia din birouri, unde au aer conditionat si nu se vede dezastrul de pe teren. Sa fie niste ciobani care vor sa-si curete pasunile sau poate niste turisti care au uitat de gratar?
Sunt luate in calcul si ipoteze greu de demonstrat: ca cineva ar fi dat foc pentru a sterge urmele unor nereguli. Poate ale unor taieri ilegale de copaci, pe care nu le ancheteaza nimeni nici atunci cand nu sunt incendii.
Deocamdata, a fost intocmit un singur dosar penal, si acesta cu autor necunoscut.
In ultimele trei zile, 30 de focare de incendii au aparut numai in judetul Hunedoara. Ultimul foc violent a izbucnit la o altitudine de 1.200 de metri.
Pompierii au cerut de urgenta ajutorul unui elicopter al Ministerului de Interne, care sa arunce tone de apa de la inaltime.
400 de hectare de padure sunt afectate. Cum a ajuns focul acolo nimeni nu stie.
La acesta intrebare cauta raspuns si autoritatile din judetul Sibiu. Dupa incendiile care au parjolit zona montana Transalpina, proprietarii, dar si ocoalele silvice sunt verificati la sange.
Responsabilii cauta dovezi care sa demonstreze ca focul a fost pus cu intentie de cei care au vrut sa-si curete pasunile, sau de cineva care a vrut sa ascunda anumite nereguli.
De 11 zile lupta cu flacarile si pompierii din Bistrita Nasaud. Si aici padurile ard la peste 1600 de metri altitudine.
Doar elicopterele mai fac fata dezastrului. Padurea de conifere si rasinoase apartine Romsilva, insa oficialii nu stiu ce s-a intimplat.
Si in judetul Maramures incendiile sunt de neoprit. Cat despre autoritati, prim comisarul Garzii de mediu din Baia Mare este in concediu, iar sefii de la Ocolul silvic din Maramures, carora le a ars padurea, se informau de zor la un simpozion pe teme culturale.