Pacienții din spitalele de stat îngheață fără căldură și apă caldă. Care era situaţia la Matei Balş
„La robinete, curgea un noroi rece, în loc de apă caldă, iar în saloane, am îngheţat în câteva ore." Sunt mărturiile unor pacienţi, internaţi de curând, în spitalele publice, din Bucureşti.
Indiferent că ţin de Ministerul Sănătăţii, ori sunt administrate de Primăria Capitalei, aproape toate au avut în ultimii ani, scăderi sau întreruperi ale fluxului de căldură şi apă caldă. Unele sunt în continuare complet dependente de agentul termic, livrat de Termoenergetica, altele au şi centrale, dar tot ajung la cârpeli, cu echipamente nesigure.
Caloriferele sloi, căldura de la aeroterme mobile şi apă caldă... la noroc. Este experienţa recentă a unei mame internate, cu fiica ei, într-un pavilion de pediatrie de la spitalul Balş.
-Era foarte frig, căldura nu a mers în prima seară.
-Apa caldă? -
-Era... acum da, acum nu. Curgea maronie la robinet.
-Ați semnalat, bănuiesc, problema cuiva din personal.
-Nu au avut ce să remedieze, pentru că era o problemă generală pe pavilion.
Spitalele Colentina şi Balş, unităţi sanitare vecine aici în zona Ştefan cel Mare, sunt racordate amândouă la reţeaua de termoficare a Capitalei. Însă au un punct termic propriu, până unde ajunge agentul termic, care deserveşte cele două unităţi sanitare. Lucrează fochişti şi angajaţi ai Institutului Matei Balş.
Reprezentanţii Termoenergetica spun însă că zilnic fac verificări la acest punct termic şi probleme nu au fost în ultimele săptămâni.
Adrian Gâtlan, reprezentant Termoenergetica: „Ultimul control făcut aseară, la 21.30, am luat parametrii şi funcţionam cu 43 de grade pe încălzire 50 de grade pe apă caldă. Nu erau probleme de funcţionare. După ora 22, când consumul de apă caldă scade, cresc parametrii şi pe încălzire, ceea ce probabil s-a întâmplat şi acolo.”
Cu alte cuvinte, reprezentanţii Termoenergetica susţin că nu existau probleme cu căldura. E greu de înţeles atunci de ce pacienţii le-au cerut rudelor instalaţii de încălzire.
Frigul din saloane e o problemă întâlnită şi în alte spitale. De exemplu, la Spitalul Sfântul Ioan, în urmă cu câteva zile, caloriferele au fost complet, complet îngheţate!
Își amintește de asta un pacient
-Cum stăteaţi în saloane îmbrăcaţi?
-Pijamaua şi halatul sub bluza de trening... şi cu păturile! La un moment dat, am primit o aerotermă de acasă.
Ultima avarie majoră care a afectat mai multe spitale, printre care şi Institutul Matei Balş, a fost acum o lună.
Medicii de la Institutul Oncologic Fundeni spun că trei zile la rând a fost frig.
Bogdan Tănase, medic la Institutul Oncologic București. „Asta a însemnat condiţii ... frig în saloane, a trebuit să cumpărăm calorifere electrice cu ulei, ca să ajutăm bolnavii să treacă peste această perioadă. Realitatea este că majoritatea spitalelor din România au peste 30 de ani.”
La Colentina se folosește aerul condiționat
Mihai Daniel Drăguțescu, directorul medical al Spitalului Colentina: „Pentru că există aere condiţionate, se utilizează aerul condiţionat pe modul cald. În felul acesta putem să creştem temperatura, vă daţi seama că unul din lucrurile principale este confortul termic.”
23 dintre spitalele din Bucureşti aparţin de Ministerul Sănătăţii şi alte 19 ţin de Primăria Capitalei. 13 unităţi sunt racordate la sistemul centralizat, şi numai trei au şi o sursă proprie. Adică, la celelalte, în caz că apa se face sloi, se trece la oale, ligheane şi fierbătoare electrice. Gândiţi-vă că nu vorbim doar de confort, ci şi de igienă şi siguranţă. Sunt bolnavi, chiar şi copii, care au plăgi ce trebuie îngrijite în primul rând cu apă şi săpun. O hotărâre a Primăriei Capitalei cere că fiecare spital e obligat să asigure o sursă suplimentară de agent termic, însă aceasta se aplică numai clădirilor construite după 1997. O centrală autonomă cu back-up poate costa câteva sute de mii de euro.
Călin Laza, manager Spitalul Ilfov: „În cazul în care am avea probleme la termocentrală, o putem porni repede pe cea de-a doua, astfel încât să asigurăm temperatură suficientă. Spitalul nu permite aducerea unor echipamente din afara lui.”
Reţeaua de termoficare a Capitalei ar urma să intre într-un amplu proces de reparaţii abia în această primăvară, care va dura ani de zile. Până atunci, medicii din spitalele racordate la reţeaua centrală cer autorităţilor investiţii rapide pentru sisteme alternative de încălzire.
Sursa: Pro TV
Etichete: matei bals, incendiu matei bals, caldura spitale,
Dată publicare:
29-01-2021 19:28