Când a fost construit pavilionul unde a avut loc incendiul violent de la "Matei Balş"
Institutul Matei Balş este cel mai vechi spital de boli infecţioase din ţară, a cărui construcţie a început dinainte de anul 1900.
Clădirea în care a izbucnit incendiul de vineri dimineaţă a fost ridicată în anii '50, dar fusese refăcută din toate punctele de vedere, aşa cum a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel, fostul manager al institutului.
Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş este un complex pavilionar cu mai multe clădiri a căror construcţie a început încă din 1898 acesta fiind cel mai vechi spital de boli infecţioase din ţară.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pavilionul 5 unde s-a petrecut nenorocirea de vineri dimineaţă este în mijlocul complexului. Este o clădire construită în anii comunismului, în 1953, cu subsol, parter, 3 etaje şi mansardă, având o suprafaţă construită totală de 4.615 metri pătraţi. Pavilionul era dedicat înainte pacienţilor cu boli de plămâni, însă odată cu pandemia a fost transformat în secţie COVID şi aici erau internaţi pacienţi cu forme medii şi severe. Cei mai mulţi aveau nevoie de aport suplimentar de oxigen.
Potrivit informaţiilor pe care le avem până acum, incendiul ar fi izbucnit la parter într-unul dintre saloane din cauze încă necunoscute. Se ia în calcul însă varianta că focul să fi pornit de la un scurt circuit electric la o aerotermă folosită pentru încălzire însă deocamdată această informaţie nu a fost confirmată oficial.
Cert este că focul s-a propagat rapid la 4 saloane şi pe hol şi imediat după aceea geamurile acestor saloane s-au spart iar coloane de fum au ieşit pe faţada clădirii.
Pompierii spun că a fost afectată o suprafaţă de cca 100-120 de metri pătraţi. De asemenea, a existat pericolul extinderii incendiului la etajul 1 al clădirii.