Cum a avut loc tragedia de la Matei Balş, în care 5 pacienţi au murit. Cauza rămâne necunoscută

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut mai bine de 24 de ore de când la Institutul Matei Balș din Capitală s-a declanșat infernul, iar filmul tragediei prinde ușor contur.

Flăcările violente au izbucnit la parterul Pavilionului 5, unde se aflau pacienți în stare gravă, mulți dintre ei conectați la aparate de oxigen.

Anchetatorii vorbesc despre două explozii care ar fi avut loc după ce s-a aprins focul.

Imediat ce s-a activat planul roșu de intervenție, zona a fost împânzită de salvatori și peste o sută de bolnavi au fost evacuați. Cinci oameni nevinovați, toți infectați cu SARS-COV2, și-au găsit însă sfârșitul.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Citește și
pavilion
Când a fost construit pavilionul unde a avut loc incendiul violent de la "Matei Balş"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Apelul la 112 a fost primit la ora 5 și 5 minute, iar primul echipaj a ajuns la fața locului 8 minute mai târziu.

60 de secunde mai târziu, autoritățile declanșau planul roșu de intervenție. Din imaginele filmate dintr-un bloc aflat lângă institut se vede cum flăcările extrem de puternice au spart geamurile clădirii și au țâșnit în exterior.

Cătălin Șchiopu, ISU: ”Ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum și cu posibilități reale de extindere la etajul 1, pe fațadă”.

24 de echipaje ale pompierilor au intervenit rapid și focul a fost stins în jurul orei 7. Cinci pacienți au pierit, iar peste 100 bolnavi au fost evacuați de urgență.

Urmele de pe pereții înnegriţi de fumul gros stau mărturie a momentelor cumplite ce s-au derulat înăuntru. O asistentă care era de serviciu i-a povestit avocatului calvarul prin care a trecut.

Avocat: "În momentul în care au văzut flăcările în salon, una a sărit să încerce să stingă focul de pe pacient, cealaltă a decuplat instalația de oxigen. Imediat după aceea, una a fugit în stânga, una în dreapta pentru a merge la extinctoare care clar erau acolo. Era un fum intens, dens".

Rând pe rând, la poarta spitalului s-au înșirat zeci de echipaje de pompieri, urmate de cele de prim-ajutor și de transport victime multiple.

"La fața locului am avut 38 de echipaje de prim ajutor, 6 echipaje de Terapie Intensivă Mobilă și 5 autospeciale de transport personal și victime multiple".
 

Adrian Streinu Cercel: Toți pacienții care sunt internați și cu covid au nevoie de oxigen și evident erau și cuplați la oxigen.
Reporter: Erau conectați?
Adrian Streinu Cercel: Sigur, cu masca de oxigen. Starea nu era una bună, era medie spre sever”.

Raed Arafat: ”Nu există persoane care au suferit probleme grave, de la informațiile noastre de până acum din cauza incendiului cu excepția celor 4 decedați. Restul persoanelor au fost transferate la celelalte spitale, având în vedere că sunt pacienți covid, au nevoie de oxigen și care au fost transferați pentru tratament acolo. Nu mai avem pacienți cu arsuri, pacienți cu alte probleme la acest moement din informațiile pe care le avem”.

Vlad Voiculescu: ”Toată lumea a fost transferată, toți pacienții au fost transferați în alte spitale din București. Situația a fost evaluată de către medicii din camera de gardă de aici. Nu știu să fie în acest moment cineva într-o situație foarte gravă. Dar asta va fi evaluat de către medicii de la spitalele unde au fost transferați”.

În total, 53 de pacienții au fost mutați rând pe rând la alte spitale. La Floreasca au fost mobilizați peste 100 de medici și asistenți.

Aici au ajuns doi pacienți cu arsuri pe 20%, respectiv 15% din suprafața corpului. Iar la Institutul Marius Nasta au fost transferați patru bolnavi, doi în stare critică.

Beatrice Mahler: ”Patru pacienți, doi bărbați cu vârste între 62 și 89 de ani, doi cu stare cu echilibrată sunt în secția covid, doi cu stare severă în Terapie Intensivă”.

Între timp, rudele unor pacienți internați la Institutul Matei Balș au venit alarmate la spital și așteaptă în fața unității medicale să afle detalii despre starea celor dragi.

Autoritățile au anunțat două numere de telefon unde rudele celor 102 pacienți de la Matei Balș pot suna pentru informații.
Până în acest moment nu se știe exact cauza izbucnirii incendiului.

A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

În paralel, corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul "Matei Balş".

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Anchetă penală după tragedia de la ”Matei Balș”. Marea întrebare: cum a ajuns o aerotermă în salon
Anchetă penală după tragedia de la ”Matei Balș”. Marea întrebare: cum a ajuns o aerotermă în salon

După o serie neagră de astfel de tragedii, iată cum în anul 2021, în cel mai important spital aflat în prima linie în lupta cu COVID, bolnavii se încălzesc cu aeroterme aduse acasă de rude.

Când a fost construit pavilionul unde a avut loc incendiul violent de la
Când a fost construit pavilionul unde a avut loc incendiul violent de la "Matei Balş"

Institutul Matei Balş este cel mai vechi spital de boli infecţioase din ţară, a cărui construcţie a început dinainte de anul 1900.

Mărturiile familiilor celor internaţi la Matei Balş.
Mărturiile familiilor celor internaţi la Matei Balş. "Vă rugăm să ne spuneţi unde sunt transferaţi!”

Familiile celor internaţi la Matei Balş au primit cu stupoare şi spaimă vestea incendiului din spital! Într-un suflet au venit în fața unităţii medicale, să întrebe despre soarta celor dragi şi sunt revoltaţi de tot ce s-a întâmplat!

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.