Marea schimbare adusa de ordonanta de urgenta privind salariile bugetarilor. Cu cat creste de fapt leafa unui profesor
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, prin care sustine ca vor creste lefurile a 650.000 de bugetari. Insa noile salarii nu vor intra la plata integral pentru toti cei vizati.
De exemplu, in educatie cresterile vor fi esalonate jumatate din luna august, iar cealalta jumatate abia din decembrie, anul viitor. Ministrul Muncii spune ca sistemul actual de salarizare a produs deja o penurie de personal, in special in sanatate.
Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Persoanele care aveau aceeasi functie, aceeasi vechime, situate in acealsi birou, aveau salarii diferite datorita unor prevederi legale haotice din trecut. Acest lucru il corectam. Un medic de o functie si o vechime, indiferent unde ar fi in tara, sa aiba acelasi salariu de baza si un lucru foarte important pe verticala, ceea ce inseamna asezarea vechimilor, ca sa existe un anumit progres in cariera."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, un medic dintr-o unitate clinica va avea un salariu de incadrare de la 2.364 pana la peste 2.900 de lei, in functie de vechime, in timp ce asistentul medical va porni de la 1.960 de lei. Medicii primari de la ambulanta sau de la primiri urgente vor avea salarii de la 4.371 de lei pana la peste 5.400 de lei.
Si profesorii vor fi platiti mai bine. Un debutant va avea cel putin 1.700 de lei pe luna, dar poate trece de 2.100 de lei, in timp ce un profesor cu grad si vechime de 6 ani, poate ajunge la 2.361 de lei.
In invatamantul superior, un profesor cu vechime de zece ani poate ajunge la 3.465 de lei, in timp ce unul cu vechime de 40 de ani va castiga peste 6.900 de lei.
Diferenta in plus dintre salariul din noua grila fata de cel actual nu va fi insa platita integral, ci in etape - jumatate de la 1 august, jumatate din luna decembrie a anului viitor.
In sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala se reintroduc soldele de merit la nivelul din 2009, dar si acestea vor fi platite esalonat, jumatate anul acesta si integral abia din august 2017.
Guvernul a constatat insa ca de fapt nimeni nu stie exact cat castiga fiecare bugetar, asa noua Ordonanta aduce o mare schimbare.
Dragos Pislaru, Ministrul Muncii: "Este vorba de obligativitatea tuturor institutiilor publice si agentiilor de a raporta datele intr-un registru de evidenta generala. Vom avea pe baza acestei prevederi o evidenta centralizata a tuturor angajatilor din sectorul public."