Noua generatie de profesori care se pregateste. Persoanele selectate au asigurata cazarea si primesc salariu dublu primii ani
Tineri corporatisti sau proaspeti absolventi cu rezultate bune la invatatura ar putea forma urmatoarea generatie de profesori.
Guvernul vrea sa extinda la nivel national programul inceput de o organizatie non guvernamentala, ce recruteaza tineri de succes, ii pregateste pentru profesia de dascal, apoi ii trimite timp de 2 ani sa predea in scoli din comunitati defavorizate.
Raluca preda de 2 ani limba si literatura romana, mai intai in Cornetu, iar acum in Ciorogarla. La clasa le explica elevilor, printre altele, cum ii va ajuta cititul sa isi argumenteze propriile opinii.
Elev: "Pentru mine cititul este momentul acela cand eu sa pot sa fiu regizorul. Cand ma uit la un film, regizorul pune cartea prin filtrul lui si scoate ideea. Eu imi pun ideile mele si scot peisajul. Asa pot sa fac propriul meu film si nu trebui sa ma gandesc mereu cu ideea altului om."
Raluca Moldoveanu: "Ei, initial, erau obisnuiti cu un sistem clasic in care avem lecturi obligatorii, pentru ca... A nu se intelege ca e vina profesorilor, asta-i sistemul. Copiii au trecut de bariere asta, ei citind foarte mult acasa, am descoperit asta, si singuri au fost capabili sa-si imparta unul altuia carti."
Angela, de 23 de ani, preda din toamna la scoala din Sohatu, judetul Calarasi, unde gradul de absenteism este ridicat. Asa ca ii viziteaza pe elevi si acasa, le cunoaste familiille si comunitatile pentru a-i intelege mai bine. Iar la clasa incearca sa faca totul cat mai practic pentru a starni interesul celor din banci.
Angela Dimisca, invatoare: "De exemplu, am avut o lectie la istorie despre romani si daci si ce am facut eu a fost sa-i duc afara si sa formez 2 trupe, dacii si romanii, i-am pus sa-si aleaga un conducator, sa-si aleaga o strategie. Sa tina conducatorul un discurs motivant pentru colegii lor. Si am avut o surpriza foarte placuta sa vad ca ei intr-adevar au respectat partea asta de strategie si de incurajare."
Angela, Raluca si alti zeci de profesori fac parte din programul unei organizatii neguvernamentale. Aceasta selecteaza tineri dornici sa predea, in functie de rezultatele din universitate, de aptitudini si CV. Cei alesi participa, timp de 6 saptamani, la un curs intensiv de pedagogie. Apoi, sunt repartizati in scoli din zone defavorizate, in special in mediul rural, pentru o perioada de 2 ani. Programul cuprinde 15 judete. Acum, guvernul vrea sa il extinda in toata tara.
Dacian Ciolos: "Sa infuzam aceasta experienta care vine de la oameni entuziasti de la oameni care isi asuma destinul, sa facem din asta un program national."
Nu va fi simplu. In cei doi ani de program, dascalii primesc atat salariul de la stat, cat si o bursa de la ONG, care le dubleaza veniturile. Beneficiaza si de servicii medicale gratuite intr-o retea privata de sanatate si de un abonament de telefonie mobila si intenet. Iar ONG-ul ii ajuta si cu cazarea. Beneficii de care profesorii de la stat nu au parte. Guvernul va decide saptamana viitoare cu cat majoreaza salariile dascalilor.
Potrivit unui studiu de anul trecut, un profesor din Bucuresti cu 10 ani vechime castiga anual 5400 de dolari. De doua ori mai putin decat ar castiga in Praga si de 22 de ori mai putin decat un profesor din Zurich.