Ordonanța împotriva Uber, Bolt și Clever intră în vigoare. Sancțiunile sunt foarte dure
Românii care folosesc aplicațiile de tip Uber, Clever sau Bolt vor găsi cu greu o mașină disponibilă de joi, 16 mai. Și asta pentru că intră în vigoare controversata ordonanță anti-aplicații.
Ordonanța prevede că șoferii care sunt prinși că transportă persoane fără acte justificative pot fi amendați de la prima abatere.
Ministrul Dezvoltării a promis că va reglementa aceste aplicații, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.
Pe 29 martie, anul acesta, taximetriștii au obținut ce au dorit, după ce au blocat de câteva ori mai multe orașe. Ordonanța anti-aplicații prevede că în situația în care un șofer de la aplicațiile Uber, Bolt sau Clever va fi prins transportând pasageri va putea fi sancționat de la prima abatere. Nu de la a doua, așa cum se întâmplă până acum.
Sancțiunile sunt extrem de dure. Șoferii rămân fără plăcuțele de înmatriculare pentru 6 luni și plătesc o amendă de până la 50.000 de lei. Ministrul Dezvoltării a promis, însă, atunci, că până pe 16 mai aplicațiile vor fi reglementate printr-o altă ordonanță, dar până acum nu și-a ținut promisiunea.
Într-un răspuns oficial, Ministerul Dezvoltării se justifică spunând că e vorba de „un domeniu complex, care necesită stabilirea unor soluții juridice nediscriminatorii". Promite însă că va există un act al ministerului Transporturilor, care, între timp, a devenit inițiatorul proiectului. Ar mai urma, însă, și consultări publice.
”Având în vedere complexitatea domeniului și necesitatea stabilirii unor soluții juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piață, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (inițiatorul acestui act normativ) și supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare”.
Altfel spus, nu știm când va fi adoptată noua ordonanță. Miercuri, la ministerul Transporturilor, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții aplicațiilor, care nu au obținut un nou termen.
Anca Gherle, reprezentant Clever: "Cu cât se prelungește situația și nu vom avea o ordonanță, șoferii vor fi descurajați și pasagerii nu vor găsi mașini. Nici acum nu găsim, darămite când vor fi abuzuri."
Reprezentanții aplicațiilor de ”ride sharing” spun că până acum au reușit să închirieze mașini pentru șoferii sancționați. În plus, i-au reprezentant în instanță cu avocați. Asta pentru că au fost cazuri izolate. Când însă numărul acestor sancțiuni va crește, este puțin probabil să-i mai poată ajuta, așa că șoferii din aplicații ar putea fi pe cont propriu.
Asta înseamnă că aplicațiile vor fi inutile fără șoferii parteneri. Reprezentanții lor se tem că taximetriștii vor organiza adevărate ambuscade pentru a-i prinde pe șoferii de Uber, Bolt sau Clever pe care ii vor comanda chiar ei, ca să-i descurajeze pe alții să folosească aplicațiile.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, uber, soferi, Bolt, taxi, ordonanta, clever, taximetrie, taxify,
Dată publicare:
15-05-2019 18:51