Orban: ”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% și să dublăm alocațiile”

×
Codul embed a fost copiat

”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% si să dublăm alocațiile", a declarat premierul Ludovic Orban duminică seara la un post de televiziune.

 

UPDATE 22 IUNIE 

Orban a explicat că vor exista creșteri, însă economia românească nu are cum, mai ales pe fondul pandemiei, să suporte asemenea cheltuieli.

Premierul a spus că nu avem posibilitatea unei creșteri economice, ci vom avea o creștere economică negativă, sum spun specialiștii.

Citește și
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, spune că militarii sunt implicaţi total în ceea ce presupune apărarea ţării, în lupta cu un inamic nevăzut
Ministrul Apărării critică impozitarea pensiilor militarilor: „Nu sunt pensii speciale”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Asta înseamnă că economia României nu va mai crește mai mult față de cât a crescut anul trecut. Înseamnă că economia nu-și va permite creșteri de pensii și de alocații.

Despre pensii, creșterile trebuiau să fie de 40% de la 1 septembrie.

Premierul a declarat că Ministerul Finanțelor a avansat un procent de 10% pentru dezbatere publică, dar după o analiză serioasă va fi comunicat un procent. Vor crește pensiile, însă nu se știe cu cât.

În privința alocațiilor, premierul Ludovic Orban a spus că nu se va putea dubla cuantumul acestora, deși Parlamentul a aprobat dublarea alocațiilor, iar Guvernul a aprobat o ordonanță prin care se proroga termenul până la 1 august.

Acea ordonană a ajuns în Parlament, unde a fost respinsă, iar acum ea se află la președintele Klaus Iohannis, care poate fie să o promulge, fie să o trimită la Curtea Constituțională sau înapoi la Parlament pentru a fi reanalizată.

 

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, duminică seară, la România TV, despre dublarea alocaţiilor copiilor şi a declarat: ”Vom căuta o soluţie, nu ne putem permite dublarea alocaţiilor”.

El a amintit că au fost dublate şi în primăvara anului trecut.

”Vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebuie să gândim un timing, un calendar de creştere a alocaţiilor”, a adăugat premierul.

Orban a precizat că această majorare ar genera cheltuieli de 7 miliarde de lei la nivelul bugetului, cheltuieli care ”sunt foarte greu de suportat”.

Guvernul a prorogat dublarea alocaţiilor până la 1 august, Parlamentul, însă, a respins această variantă.

Legea a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis care a precizat că o va analiza şi va decide dacă o va ataca sau nu la Curtea Constituţională.

Premierul a mai spus că pensiile vor fi crescute, dar nu poate preciza procentul de majorare.

 

”Nu poți să-ți bați joc de oameni”

 

”Le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani”, a afirmat primul ministru.

Acesta a precizat că ”sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil”.

”Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi, deocamdată, anunţat public. E ca într-o companie, dacă scad veniturile, nu poţi să măreşti salariile”, a declarant Ludovic Orban.

El a adăugat că încasările la bugetul de stat au scăzut şi că este posibil ca în acest an să existe o scădere economică.

”În condiţiile astea nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promişi lucruri pe care nu le poţi realiza. Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii astea sunt motoarele de creştere economică”, a adăugat premierul.

Răspunzând unei întrebări legate de impozitarea pensiilor – având în vedere că acestea vor fi majorate - primul ministru a precizat că se poate discuta despre creşterea plafonului de la care se impozitează pensiile.

”Dar impozit pe venit clar trebuie plătit, or să intre la impozitare cei care depăşesc plafonul respectiv”, a mai adăugat Orban.

 

Majorarea pensiilor cu 40%, foarte grea și dacă era creștere economică

 

Întrebat cum crede că se poate ajunge la o majorare cu 40%, premierul a declarat: ”Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituţională, premierul a precizat: ”Am văzut că este atacată şi această lege. Mi-e greu să spun ce va decide CCR. În ce mă priveşte, consider că principiul contributivităţii este principiul fundamental care va trebui să stea la baza calcului pensiilor. Problema pensiilor este foarte serioasă. Sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil. Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”.

Orban s-a declarat un susţinător al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Ludovic Orban caută soluții pentru a o demite pe Renate Weber. „Nu mai este demult Avocatul Poporului”
Ludovic Orban caută soluții pentru a o demite pe Renate Weber. „Nu mai este demult Avocatul Poporului”

Premierul Ludovic Orban a comentat, vineri, sesizarea la Curtea Constituţională a legii privind impozitarea pensiilor de către Avocatul Poporului, afirmând că Renate Weber este "apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari".

Ministrul Apărării critică impozitarea pensiilor militarilor: „Nu sunt pensii speciale”
Ministrul Apărării critică impozitarea pensiilor militarilor: „Nu sunt pensii speciale”

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă precizează, după ce Parlamentul a decis impozitarea cu 85% a pensiilor de peste 7.000 de lei, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

Impozitarea pensiilor speciale. Cu cât ar mai rămâne cineva care acum ia 10.000 lei/lună
Impozitarea pensiilor speciale. Cu cât ar mai rămâne cineva care acum ia 10.000 lei/lună

Parlamentarii au votat o nouă formă de impozitare a pensiilor speciale. Aleșii au scos de la sertar proiectul prin care se taxează acest tip de venituri și l-au votat într-un consens general.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.