Orașul care a cheltuit 85 de milioane de euro pe o centrală termică pe gaz deși nu este racordat la gaze

Ultima actualizare: 21-06-2020 16:33
Orașul care a cheltuit 85 de milioane de euro pe o centrală termică pe gaz deși nu este racordat la gaze
Inquam/ Catalin Urdoi

Vatra Dornei a cheltuit acum 15 ani nu mai puțin de 85 de milioane de euro pentru o centrală termică pe gaz deși nu este racordată la gaze. Și la această dată locuitorii orașului se încălzesc cu lemne și rumeguș.

 

Situația unică în România a fost prezentată de premierul Ludovic Orban în timpul vizitei sale în Suceava.

Premierul Ludovic Orban a ironizat sâmbătă fostele guvernări social-democrate, după ce a găsit la Vatra Dornei o centrală care funcţionează pe gaz şi care a fost construită cu 15 ani înainte ca localitatea să fie racordată la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.

Centrala a fost construită în urma contractării unui credit de 85 de milioane de euro.

„S-a construit o centrală termică, care trebuia să funcţioneze pe bază de gaz. Ei, aşa ceva n-am întâlnit, vă spun sincer, în România, să găsesc o centrală termică care să fie construită cu 15 ani înainte să vină gazul. Dar asta e posibil doar sub guvernarea PSD, sub preşedinţia unui Consiliu Judeţean PSD”, a afirmat prim-ministrul la finalul vizitei la Vatra Dornei.

Acesta a promis investiţii masive în dezvoltarea reţelei de alimentare cu gaze naturale.

 

”România are gaz și cetățenii nu au acces”

 

„Ceea ce vedeţi astăzi nu reprezintă nişte excepţii. Obiectivul nostru este să extindem reţelele de gaz, magistralele astfel încât a permitem accesul la gaz pentru cât mai multe comunităţi locale. România are gaz şi cetăţenii români nu pot să aibă acces la gaz. Gazul natural este important atât pentru mediu, cât şi pentru buzunarul fiecărei familii, este necesar pentru proiecte de dezvoltare ale comunităţilor locale” a mai afirmat primul ministru.

În contextul în care tot sâmbătă a anunţat că Guvernul va investi un miliard de euro din fonduri europene în dezvoltarea reţelei de alimentare cu gaz natural, Ludovic Orban a precizat că aceşti bani vor fi alocaţi doar acelor localităţi care au acces la magistrale.

„Miliardul de euro nu va fi alocat fără cap. Nu vom selecta localităţi care prezintă solicitări de finanţare care nu sunt în apropierea unor magistrale” a afirmat premierul

Orban a semnat, sâmbătă, contractul pentru realizarea unei conducte care să asigure alimentarea cu gaz natural la Vatra Dornei.

Acesta s-a arătat convins că peste doi ani locuitorii din Vatra Dornei se vor încălzi cu gaz.

Aproximativ 4000 de apartamente din Vatra Dornei au în prezent sisteme de încălzire cu lemn şi rumeguş.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO