Ministrul Apărării critică impozitarea pensiilor militarilor: „Nu sunt pensii speciale”

Ultima actualizare: 18-06-2020 14:16
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, spune că militarii sunt implicaţi total în ceea ce presupune apărarea ţării, în lupta cu un inamic nevăzut

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă precizează, după ce Parlamentul a decis impozitarea cu 85% a pensiilor de peste 7.000 de lei, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

Acesta a mai declarat că militarii au beneficiat dintotdeauna de pensii de serviciu și că îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi.

”Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi”, afirmă ministrul Apărării, potrivit News.ro.

El argumentează că pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale.

”Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulaţie este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau ţara. Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare şi dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiţi să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populaţiei la pace, pe timp de război sau în situaţii speciale şi, dau aici un singur exemplu, situaţia pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”, susţine Nicolae Ciucă.

În opinia sa, nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicaţiile, şi nu doar pe cele financiare, ci ntreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului: resursa umană - pentru că specialiştii se formează în timp, cu efort şi costuri.

”Şi, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar”, consideră ministrul.

El afirmă că fiecare militar este conştient că, atunci când depune jurământul, îşi asumă riscurile, îşi asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viaţă plină de privaţiuni, pentru că asta este viaţa de militar.

”Militarii înţeleg situaţia dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că ţara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informaţii, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali şi pe timpul vieţii active?”, conchide Ciucă.

Camera a adoptat impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO