Orașul din România care i-ar putea obliga pe artiști să dea o audiție la primărie
Târgu Mureş vrea să intre în rândul oraşelor europene care nu permit oricui să cânte pe stradă.
Ca să poată susţine o reprezentaţie în spaţiul public, artiştii trebuie să dea o audiţie în faţa unei comisii de la primărie, formată din specialişti.
„Juriul" va stabili dacă pretendenţii au într-adevăr talent şi pot cânta pe străzi.
Tibor, un tânăr care cântă la contrabas, este din Târgu Mureş. De mic l-a pasionat muzica şi când şi-a făcut prima trupă a ieşit pe străzile din oraş să cânte.
Maria Koreck, mama lui Tibor: „Fiul meu a terminat la liceul de artă, cât era la liceu a încercat să iasă şi să facă muzică stradală, dar a fost oprit de către poliţia locală."
Hotărât să urmeze o carieră muzicală, Tibor a plecat la studii în Budapesta, la Academia de Muzică, şi acum are concerte în săli mari.
Fost concurent la Vocea României, Vizi Imre a cântat şi el în mai multe oraşe europene. Ne spune că fiecare zonă are regulile ei, dar uneori se fac şi excepţii.
Vizi Imre: „Arta stradală trebuie să fie parte în orice comunitate pentru că fără ea viaţa e cam tristă. În Genova am întrebat de unde pot lua autorizaţia. Mi-au zis: „Stai liniştit, nu stai mai mult de 20 de minute”. Sau la metroul de la Maria Hilfestarsse, unde dacă cânţi pe o rază de 50 de metri, nu ai nevoie de autorizaţie."
Vizi locuieşte lângă Târgu Mureş, oraş în care a fost depus un regulament pentru artiştii stradali. Un consilier local propune ca aceştia să fie mai întâi ascultaţi de o comisie a Primăriei, din care ar urma să facă parte oameni de cultură. Iniţiatorul spune că îşi doreşte astfel că în oraş să răsune doar glasuri talentate.
Vajda Gyorgy, consilier local: „Am studiat reglementările din Londra, Paris, New York şi luând câteva elemente, am făcut acest regulament, care a fost apobat de Consiliul Local, este pentru a ajuta acest artist, pentru a nu isca evenimente nefericite, care pot leza prezentărilor în spaţiul public."
Cosmin Blaga, purtător de cuvânt Primăria Târgu Mureş: „Se va alcătui o comisie, care va analiza din punct de vedere artistic, vor fi specialist al artei să supravegheze, să evalueze proiectele."
Reprezentanţii Teatrului Naţional din Târgu Mureş nu sunt însă de acord cu acest proiect, care - spun ei - încalca drepturile şi libertăţile de exprimare.
Gasparik Attila, director Teatrul Naţional Târgu Mureş: „Restricţii şi forme de control de conţinut spectacolelor care nici în era Ceauşescu nu există. Teatrul Naţional s-a adresat Consiliului local şi se va adresa prefectului judeţului, să ceară desfiinţarea acestei hotărâri, pentru că ni se pare anti-constitutională."
În alte oraşe din ţară, artiştii stradali trebuie să plătească 1 leu pe metru pătrat, dacă vor să se manifeste în spaţiul public.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!