Orașele din România cu cea mai bună calitate a vieții. Pe ce loc se află Bucureștiul

Ultima actualizare: 26-10-2020 23:21

Marile orașe din Transilvania sunt printre primele în care locuitorii sunt mulțumiți de calitatea vieții. Potrivit unui barometru urban realizat în această vară: Clujul, Oradea, Albă Iulia, Brașov și Timișoara ocupă locuri fruntașe.

Studiul punctează domenii precum siguranța, transportul în comun sau locurile de muncă. Bucureștiul primește și el puncte, dar nu pentru calitatea vieții, ci pentru oportunitatea de a găsi o slujbă.

Oradea a reuşit să strălucească tot mai mult în ultimii ani. Potrivit celui mai recent barometru urban, localitatea de pe Crisul Repede este considerată cel mai sigur oraş de către cei care locuiesc acolo şi ocupa locul întâi la încredere în administraţie publică.

Dacian Palladi, expert în comunicare: "Ceea ce la Oradea s-a întâmplat în stradă şi ceea ce s-a petrecut de la un an la altul, a întărit speranţa oamenilor că îşi pot lega visele de această comunitate. Nu toate sunt puse la punct dar, raportându-ne la ceea ce, din nefericire, nu se întâmplă în multe părţi, Oradea este într-o viteză deja lansată."

Oradea şi-a convins locuitorii şi prin serviciile de sănătate, transportul în comun, dar şi starea în care se prezintă străzile, clădirile şi spaţiile publice. Locuitorii spun că administatia a lucrat repede şi bine în folosul lor.

Localnic: "Mie mi se pare că Oradea s-a dezvoltat foarte mult pe partea turistică. Văd anual tot mai mulţi turişti din ţări diferite.

Mihai Jurca, director Asociaţia pentru promovarea Turismului în Oradea şi Regiune: "Dacă ne referim la starea clădirilor, vedem că în Oradea, în ultimii ani, s-au reabilitat o serie de clădiri. În special în zona centrală şi în zona clădirilor de patrimoniu."

Orașele în care peste 90% dintre locuitori se declară mulțumiți:

1. Cluj-Napoca – 97%
2. Oradea – 96%
3. Albă Iulia – 95%
4. Brașov – 94%
5. Timișoara – 92%
6. Iași – 90%


În topul oraşelor unde se trăieşte bine se afla şi Timişoara. Printre punctele forte ale municipiului de pe Bega găsim investiţiile străine şi numărul locurilor de muncă.

Vlad Vela, consultant de afaceri: "În aceste oraşe, care sunt destul de dezvoltate, vorbim de Timişoara, de Cluj, de oraşe mari cu centre universitare, există mai puţină presiune pe timp, există mai puţină presiune pe oameni, există mai puţină presiune pe rezultate şi atunci acolo e diferenţierea. De acolo calitatea superioară"

De altfel, sectorul IT foarte bine dezvoltat influenţează şi restul domeniilor. Astfel că afacerile adiacente au înflorit foarte mult în ultima vreme.

Radu Fenchea, manager agenţie de turism: "Avem un centru istoric extraordinar, foarte bine pus în valoare, patrimoniul cultural este bogat. Nivelul calităţii vieţii este la nivelul Europei Occidentale fără probleme."

Clujul primeşte "coronița" clasamenului. Cel mai bine stă la capitolul siguranţă în spaţii publice şi la transportul în comun, unde peste 80% dintre cei întrebaţi se declară mulţumiţi.

Localnică: "Cum a fost mai demult, că aşteptai ani de zile ca să se facă o stradă. Acum un, doi, e gata. E foarte bine, e curat, e frumos. Cel mai frumos Clujul, eu aşa zic."

Cele mai atractive oraşe din România:

1. Cluj-Napoca – 21,8%
2. Brașov – 15,6%
3. Timișoara – 10,3%
4. București – 9,8%
5. Sibiu – 9,7%
6. Oradea – 7,6%
7. Constanța – 3,8%
8. Iași – 3,1%

Clujul se află pe primul loc şi la cele mai atractive oraşe din România. Pe locul 4 intră şi Capitala. Dar nu pentru condiţiile de viaţă de aici -un oraş poluat, supraaglomerat de proiecte imobiliare haotice, făcute de multe ori cu complicitatea autorităţilor şi cu o infrastructură depăşită - ci pentru că locuitorii îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă. La sondaj au răspuns peste 13.000 de persoane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO