Capitala și alte orașe din România, în Top 5 cele mai poluate localități din Europa. Avertismentul specialiștilor
Vești îngrijorătoare vin de la specialiștii care monitorizează calitatea aerului.
În două dintre orașele intrate deja în scenariul roșu, din pricina îmbolnăvirilor de Covid, Cluj și București, abia se mai poate respira. Potrivit unui studiu al Alianței Europene de Sănătate Publică, București, Timișoara, Brașov și Cluj sunt în top cinci al celor mai poluate orașe europene. Iar românii, alături de bulgari și polonezi, au cele mai mari cheltuieli medicale din Uniune, din cauza bolilor provocate de poluare.
Potrivit studiului comandat de Alianța Europeană de Sănătate Publică, România intră în topul celor mai poluate orașe cu trei dintre cele mai mari aglomerări urbane din țară.
București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene. Specialiștii spun că principala cauză sunt emisiile de dioxid de azot, produse de mașinile vechi și cele diesel. Observatorul Român de Sănătate atrage atenția că poluarea din țara noastră implică și cele mai mari costuri pentru sănătate.
Rezultatele pentru țara noastră sunt îngrijorătoare, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19. Imunitatea organismului devine mult mai fragilă, iar recuperarea după orice infecție este mai dificilă și îndelungată, spun medicii.
Ciprian Sturz, medic primar pneumolog: „Poluarea afectează aparatul respirator și incidența bolilor obstructive cronice este în creștere și datorită poluării. De subliniat ar fi să purtăm cu toții masca și asta e important și împotriva poluării. Aerul poluat încetinește recuperarea. Vom fi mai expuși la orice tip de infecție, inclusiv cea cu coronavirus. O persoană care stă într-un aer poluat dezvoltă boli pulmonare care îi expune la infecții. Particulele diesel afectează aparatul respirator, sunt inclusiv cancerigene."
Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică Iași: „Dioxidul de azot, alături de alți compuși chimici, poluanți, din atmosferă, e clar că înrăutățesc starea pacienților și produc efecte mai mari, mai grele, adică este un stres mai mare asupra celor care au Covid. S-a dovedit clar că acolo unde este poluarea mai mare, incidența și severitatea cazurilor pacienților care au acest virus este mai mare."
Din cauza poluării, plătim mai mult pentru sănătatea noastră în comparație cu europenii. Fiecare român pierde anual 1.810 euro, cu 30 la sută mai mult decât restul cetățenilor din Uniune.
Iar Bucureștiul, un oraș cu probleme majore de administrație și infrastructură și cu un buget sărac, aruncă peste 6 miliarde de euro anual pentru costurile generate de poluare, mai mult decât Viena, Berlinul și Madridul.