Ora de vară în 2024: Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea și somnul

România trece la ora de vară: ora 3.00 devine ora 4.00

Ora de vară în 2024 începe la finalul lunii martie. Este momentul când ne dăm ceasurile înainte cu o oră. Dar de unde a venit această practică și cum ne afectează, de fapt?  

Trecerea la ora de vară este practica de a muta ceasurile înainte cu o oră față de Ora Standard în lunile de vară și de a le schimba înapoi în toamnă.

Când trecem la ora de vară în 2024

Ideea principală este că acest lucru ne permite să folosim mai bine lumina naturală: mutând ceasurile înainte cu o oră în primăvară ne oferă mai multă lumină naturală în serile de vară, în timp ce mutarea ceasurilor înapoi cu o oră în toamnă ne oferă mai multă lumină naturală în diminețile de iarnă.

Trecerea la ora de vară în 2024 se petrece în noaptea de 30 spre 31 martie, când ora 3:00 devine ora 4:00.

Sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie), ceasurile sunt setate cu o oră înainte (adică, pierdem o oră) pentru a da ora înainte.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Ora de vară se încheie pe 27 octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică (26 octombrie spre 27), ceasurile sunt date cu o oră înapoi (adică vom câștiga o oră de somn).

De ce se schimbă ora

Unul dintre cele mai vechi argumente pentru ora de vară este că poate economisi costurile energiei. Au existat multe studii contradictorii cu privire la faptul dacă acest lucru se întâmplă cu adevărat.

Un raport al Departamentului Energiei din 2008 a constatat că ora de vară prelungită, semnată de George W. Bush în 2005, a salvat aproximativ 0,5 la sută din utilizarea totală a electricității pe zi.

Tot în acel an, un studiu realizat de Biroul Național de Cercetări Economice a constatat că schimbarea orei de vară a determinat, „în contradicție cu intenția politicii,” o creștere a cererii de electricitate rezidențială cu aproximativ 1 la sută, crescând facturile de electricitate în Indiana cu 9 milioane de dolari pe an și sporind emisiile de poluare.

Economisirea energiei a fost argumentul precis pe care președintele Richard M. Nixon l-a folosit în 1974 când a semnat în lege Actul de Conservare a Energiei prin Ora de Vară de Urgență, în mijlocul unei crize de combustibil.

Dar ceea ce a început ca un experiment de doi ani nici măcar nu a ajuns la un an. Pe 30 septembrie 1974, la opt luni după ce experimentul a început, Senatul a revenit la ora standard după nemulțumirea generalizată.

Ora de vară încă are susținători fervenți, în special printre susținătorii afacerilor care spun că ajută la stimularea economiei.

Uniunea Europeană și mai multe state din SUA, printre care California, Florida și Ohio, au luat în considerare renunțarea la schimbarea orei sau au întreprins pași în acest sens.

În martie 2022, Senatul american a adoptat brusc și în unanimitate o legislație pentru a renunța la schimbarea de două ori pe an a orei, stabilind ora de vară permanentă.

Dar proiectul de lege nu a reușit să treacă de Camera Reprezentanților.

În octombrie 2022, Mexicul a pus capăt orei de vară pentru cea mai mare parte a țării, dar a făcut o excepție pentru zona de-a lungul frontierei cu Statele Unite.

China, India și Rusia nu folosesc ora de vară. Nici Hawaiiul sau cea mai mare parte a Arizonei.

Mai multe teritorii ale SUA, inclusiv Puerto Rico, Samoa Americană, Guam și Insulele Virgine Americane, de asemenea, nu aplică ora de vară.

În 2020, Academia Americană de Medicină a Somnului a cerut abolirea orei de vară.

Într-o declarație, academia a spus că schimbarea orei, prin perturbarea ritmului natural al corpului, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral și evenimente cardiovasculare și ar putea duce la mai multe accidente de circulație.

Istoria orei de vară

"Un Proiect Economic" al lui Benjamin Franklin, scris în 1784, este cea mai veche propunere cunoscută a da ora înainte. El pleda pentru legi care să oblige cetățenii să se ridice la răsăritul soarelui pentru a economisi cheltuielile cu lumânările:

"În fiecare dimineață, imediat ce Soarele răsare, să fie trase toate clopotele din fiecare biserică: și dacă asta nu este suficient, să fie trase tunurile pe fiecare stradă pentru a trezi slugarnicii eficient. O obligație de a te ridica la patru dimineața (…) și probabil că vei merge cu plăcere la culcare la ora opt seara."

Primul adevărat susținător al orei de vară a fost un englez numit William Willet. Un constructor londonez, el a conceput ideea în timp ce călărea într-o dimineață din 1907.

A observat că obloanele caselor erau strâns închise chiar dacă soarele răsărise.

În "Despre Risipa Luminii", manifestul campaniei sale personale de economisire a luminii, Willet a scris:

"Toată lumea apreciază serile lungi și luminoase.

Toată lumea plânge când acestea se micșorează pe măsură ce zilele devin mai scurte, și aproape toată lumea a regretat că lumina clară și puternică a unei dimineți timpurii din lunile de primăvară și vară este atât de rar văzută sau folosită.

Faptul că atât de multe ore de lumină sunt, pentru toate intențiile și scopurile, irosite în fiecare an este un defect în civilizația noastră. Să lăsăm Anglia să recunoască și să remedieze asta."

Willet a cheltuit o mică avere făcând lobby pe lângă oameni de afaceri, membri ai Parlamentului și Congresul SUA pentru a muta ceasurile cu 20 de minute înainte în fiecare dintre cele patru duminici din aprilie și inversa procesul în duminicile consecutive din septembrie.

Dar propunerea sa a fost întâmpinată în mare parte cu ridiculizare. O comunitate s-a opus din motive morale, numind practica păcatul "minciunii" despre ora adevărată.

Primul Război Mondial a dus la adoptarea orei de vară

Atitudinile s-au schimbat după izbucnirea Primului Război Mondial. Guvernul și cetățenii au recunoscut necesitatea conservării cărbunelui folosit pentru încălzirea locuințelor.

Germanii au fost primii care au adoptat oficial sistemul de prelungire a zilei în 1915 ca măsură de economisire a combustibilului pe timp de război. Acest lucru a condus la introducerea în 1916 a orei de vară în Marea Britanie: Între 21 mai și 1 octombrie, ceasurile din Marea Britanie au fost setate cu o oră înainte.

Statele Unite au urmat în 1918 când Congresul a adoptat Legea Standardului Orar, stabilind fusurile orare. Cu toate astea, acest lucru s-a întâmplat în mijlocul unei opoziții publice semnificative. Un Comitet Congresional al guvernului SUA a fost format pentru a investiga beneficiile orei de vară.

Chestiunea a prins alt sens în aprilie 1917, când președintele Woodrow Wilson a declarat război. Deodată, economisirea energiei a devenit vitală, iar mai multe eforturi au fost lansate pentru a obține susținerea publicului pentru modificarea ceasurilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Accident grav în Mehedinți. O șoferiță de 19 ani a murit după a intrat cu mașina într-un TIR
Accident grav în Mehedinți. O șoferiță de 19 ani a murit după a intrat cu mașina într-un TIR

O femeie a decedat într-un grav accident rutier care a avut loc, marţi seara, pe raza localităţii Ciochiuţa, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi.

Un cetățean american a dispărut în Craiova. Ce are pe umărul stâng
Un cetățean american a dispărut în Craiova. Ce are pe umărul stâng

Un cetățean american a fost dat dispărut în Craiova. Soția sa a sesizat poliția după ce bărbatul a plecat de acasă și nu a mai revenit.

Zona spre care armata rusă se îndreaptă în viteză. Localnicii fug ca să scape
Zona spre care armata rusă se îndreaptă în viteză. Localnicii fug ca să scape

Armata ucraineană, confruntată cu superioritatea trupelor ruse în materie de trupe şi armament, încearcă să oprească înaintarea rapidă a acestora din urmă la nord-vest de oraşul Avdiivka, în regiunea Doneţk.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.