Opt copii din judetul Dolj au ajuns la spital in stare grava din cauza apei de la fantana. Autoritatile nu au inca o solutie
Opt copii din satul Zanoaga din Dolj au ajuns la spital cu varsaturi si deshidrati doar in ultimele doua saptamani. Se pare ca toti au primit hrana preparata cu apa din localitate, care nu e tocmai buna de baut.
De altfel periodic pentru a preintampina astfel de probleme in sat ajung cisterne de la ISU, incarcate cu apa potabila.
Cei opt copii au varste cuprinse intre trei luni si 4 ani. Au inceput sa se simta rau dupa ce fie au baut apa de la fantana, ori au primit hrana preparata cu aceeasi apa. Este un numar mare de imbolnaviri pentru acea localitate, avand in vedere ca in mod normal in acelasi interval de timp erau semnalate maximum doua cazuri. Cel mai probabil imbolnavirile au legatura cu apa din localitate: in satul Zanoaga, apa nu mai este potabila de aproximativ doi ani de zile. Oamenii sustin ca au alergii de la apa, chiar daca o fierb si multi dintre ei nu isi permit sa cumpere apa imbuteliata.
La varsta de numai patru luni, fetita acestei femei a ajuns la spital dupa ce a baut apa din fantana. In doar cateva minute organismul fetitei a reactionat violent: bebelusul a inceput sa vomite si a fost dus urgent la doctor. I s-a pus diagnosticul de gastroenterocolita.
Gabriela Sfarna, mama: “I-am dat apa si au aparut pete pe ea, a inceput sa verse, diaree si nu am avut altceva doar sa plecam cu ea la spital, dupa ce i-am dat apa. La spital au spus ca de ce i-am dat apa din fantana. Noi nu stiam ca apa din fantana nu este buna. Biberoanele Ie fierbem tot cu apa din fantana.”
In total, in ultimele doua saptamani opt copii au ajuns la medic cu aceleasi simptome.
Daniela Tanasa, medic de familie: "Ei au zis ca nu au baut apa din fantana, dar sunt familii care nu au posibilitati. A fost internata cu varsaturi alimentare, scaune diareice, gastroenterocolita si sindrom de deshidratare acuta. Provoaca si intoxicatii cu nitriti care de multe ori sunt mortale la un sugar."
Cei care pot cumpara pentru copii apa imbuteliata. Este foarte greu insa sa ii fereasca total de pericole.
Mama: "Nu consumam din aceasta apa, noi cumparam de foarte mult timp apa plata. La gradinita ii dam tot apa plata de acasa. De spalat folosim tot acea apa, iar de gatit cu apa plata."
Elena Vasile, educatoare: “La gradinita copiii vin fiecare cu sticluta de apa personala. Apa potabila din sat, din cauza panzei freatice ridicata, s-au facut analize si s-a spus ca nu este tocmai buna de baut. Dupa ce mergem la toaleta ne spalam pe manute cu apa luata din panza freatica din sat.”
Cateva cisterne cu apa au fost aduse in localitate, insa aceasta este doar o solutie provizorie.
Iulian Cristescu, primar comuna Leu: "In acest moment in Zanoaga am dus apa potabila cu cisterna cu autorizare ISU. Saptamana de saptamana si atat cat a fost necesar."
Reporter: "Apa din fantani este potabila sau nu?"
Iulian Cristescu, primar comuna Leu: "Toata lumea stie ca nu este potabila."
Purtator de cuvant DSP Dolj: “Apa nu este potabila, noi am facut analize la mai multe surse de apa de suprafata si nu este potabila. Este contaminata si microbiologic cu azotati. Singura solutie este o sursa de apa necontaminata de mare adancime.”
Cei de la DSP au cerut autoritatilor locale sa afiseze clar in sat ca apa nu este potabila.