Cu cine a fost plasat in celula Sorin Oprescu. Edilul le cere bucurestenilor "nitica rabdare" si anunta ca NU va demisiona

Dată publicare: 08-09-2015 10:31
Dată actualizare: 11-09-2015 07:07


Sorin Oprescu nu va demisiona din functia de primar general al Capitalei, chiar daca a fost arestat preventiv pentru ca ar fi primit mita 25 de mii de euro.

Citeste si:
-►Laura Kovesi: Dosarul lui Oprescu a fost deschis in acest an; nu a fost o sesizare de la serviciile de informatii
-►Avocatul lui Oprescu: Afirmatiile procurorului general sunt corecte. Si apararea a spus ca nu a fost flagrant

Edilul a cerut putina rabdare, ca sa isi poata dovedi nevinovatia. Totul, dupa o operatiune "strategic organizata", dupa cum a marturisit chiar sefa DNA, Codruta Kovesi. Deocamdata, Oprescu sta in aceeasi celula, cu Mohamad Munaf, unul dintre rapitorii jurnalistilor romani, din Irak.

Incatusarea primarului general al Capitalei a reprezentat punctul culminant al unei operatiuni de succes, potrivit procurorilor anticoruptie. Inainte sa fie retinut, sambata seara, Sorin Oprescu a avut pe urmele sale agenti din serviciile secrete si procurorii de la DNA.

Aparusera informatii potrivit carora va primi o transa importanta din mita pe care ar fi pretins-o de la diversi oameni de afaceri care se bucurau de contracte costisitoare incheiate de "Centrul cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia" si "Administratia cimitirelor si crematoriilor umane".

In momentul in care edilul a primit cele 25 de mii de euro, casa lui Sorin Oprescu era monitorizata, procurorii ii urmareau fiecare miscare. Chiar si asa, pentru ca era deja tarziu si pentru ca voiau sa ii prinda si pe complici, procurorii au decis ca nu e momentul operativ sa intervina.

Sorin Oprescu n-a banuit nimic, desi proprietatea lui de la Ciolpani este impanzita de camere de supraveghere. Asa ca si-a vazut linistit de treaba. Mai putin de jumatate din banii primiti i-a lasat acasa, iar diferenta a luat-o la el

Ultimele momente de libertate ale edilului s-au petrecut la Corbeanca, la iesirea din satul american unde Sorin Oprescu si-a intalnit consiliera, careia i-a dat o parte din bani. Mandatul de aducere ii arata ca singura lui destinatie era de-acum Directia Nationala Anticoruptie.

In urma cu trei luni, Sorin Oprescu era ironic inclusiv la adresa fostului sau consilier personal Solomon Wigler, deja arestat pentru acuzatii de coruptie.

Nu stia ca un om de afaceri il reclamase deja la DNA pentru ca i-ar fi dat in ultimii ani un milion de euro spaga. Imediat dupa ce a ajuns in biroul procurorilor, Sorin Oprescu a fost perchezitionat. In buzunarele sale au fost descoperite cele cinci mii de euro, bani ce erau inseriati dinainte si despre care procurorii stiau ca provin din infractiuni de coruptie.

In ciuda scandalului urias, Sorin Oprescu a transmis prin avocati ca nu va demisiona din functia de primar general. Risca insa sa fie suspendat daca va ramane in continuare in arest.

Laura Kovesi: Suma a fost gasita la perchezitia corporala facuta in institutie

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca primarul Sorin Oprescu nu a fost oprit de anchetatori in momentul in care a luat banii, din considerente de tactica a anchetei, acesta fiind perchezitionat corporal in sediul DNA.

"La suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagranta conform Codului de procedura penala. (...) Din considerente de tactica a anchetei, nu a fost oprit in momentul savarsirii persupusei fapte, ci imediat dupa. A fost citat cu mandat de aducere. Ca si un detaliu tehnic, potrivit Codului de procedura penala, nu se pot efectua perchezitii domiciliare, dupa orele 20,00, deci perchezitiile pe timp de noapte. Avand in vedere ca in aceasta cauza sunt suspectate si alte persoane, din considerente de ancheta, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp dupa comiterea presupusei fapte", a declarat procurorul sef al DNA.

Kovesi a explicat ca o parte din bani au fost gasita cu ocazia perchezitiei corporale asupra lui Sorin Oprescu, o parte la domiciliul acestuia, iar o alta parte din bani a fost gasita asupra unui martor, care a fost audiat in aceeasi zi.

Laura Kovesi a mai spus ca perchezitia corporala asupra lui Oprescu a fost efectuata la sediul DNA.

"Ordonanta de retinere a fost emisa la ora 12:33, timp in care, de la momentul in care a fost citat, pana s-a emis ordonanta de retinere, s-a efectuat o perchezitie corporala, i s-au adus la cunostinta invinuirile si a fost audiat in prezenta avocatilor. Ce este important, toate activitatile procedurale care au avut loc in acest dosar au fost verificate de instanta de judecata cu ocazia judecarii propunerii de arestare preventiva. Procurorii au respectat toate procedurile legale, in ceea ce priveste derularea acestei anchete", a adaugat procurorul sef al DNA.

Sorin Oprescu a fost arestat sambata noapte pentru 30 de zile, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mita.

Laura Kovesi: Dosarul lui Oprescu a fost deschis in acest an; nu a fost o sesizare de la serviciile de informatii

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca dosarul primarului Sorin Oprescu a fost deschis de procurori in primavara acestui an, in urma unor plangeri formulate de doua persoane, iar in acest caz nu a existat o sesizare de la serviciile de informatii.

"Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plangeri formulate de doua persoane fizice, altele decat persoana care a oferit in seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit acesti bani nu are calitatea de denuntator, ci are calitatea de suspect. El a fost propus cu masura arestului la domiciliu in cursul zilei de ieri, masura care a fost si aprobata de instanta de judecata. Deci, el se afla in arest la domiciliu si are calitatea de suspect si nu de denuntator. Dosarul a deschis in primavara acestui an, ca urmare a unor plangeri formulate de persoane fizice. Nu a fost o sesizare venita de la serviciile de informatii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci doua persoane fizice au depus o plangere, daca nu ma insel, la sfarsitul lunii martie", a spus Kovesi, prezenta marti al sediul CSM.

Kovesi a infirmat faptul ca fiul lui Oprescu ar avea vreo calitate in acest dosar sau in alte dosare de la DNA.

Pe de alta parte, Kovesi nu a dorit sa raspunda unor intrebari ale jurnalistilor, care doreau sa afle daca Sorin Oprescu mai este vizat si in alte dosare deschise de DNA sau daca serviciile de informatii procurorilor in legatura cu alte fapte ale primarului.

Avocatul lui Oprescu: Afirmatiile procurorului general sunt corecte. Si apararea a spus ca nu a fost flagrant

Afirmatiile procurorului general sunt corecte, si apararea afirmand ca nu a fost flagrant in cazul lui Sorin Oprescu, a declarat marti pentru AGERPRES avocatul acestuia Alexandru Chiciu.

"Afirmatiile d-nei Kovesi sunt corecte. Da, si apararea a spus din primul moment ca nu a fost flagrant. Da, este adevarat, procedura, lucrurile stau cum le descrie d-na Kovesi. Probleme sunt cu fondul cauzei, iar acestea raman in mod evident nedepasite inca de procurori. Vom depune in cursul zilelor de astazi si maine mai multe cereri in acest sens", a precizat avocatul.


VIDEO PROTVPLUS.RO