Lupta pentru Primaria Capitalei. Cine este favorit pentru preluarea conducerii, dupa ce Sorin Oprescu a fost arestat

Ultima actualizare: 10-09-2015 01:01

Ajuns dupa gratii, Sorin Oprescu va fi suspendat din functie. Legea spune ca atunci cand un primar este arestat, functia trebuie predata unui viceprimar.

Dupa ce va primi decizia instantei, Consiliul General al Capitalei va alege un interimar, intre Dan Darabont, de la PSD, si Cornel Pieptea, reprezentatul liberalilor.

Arestarea lui Sorin Oprescu atrage dupa sine aplicarea legii 215. Articolul 77 spune ca:

"Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului'.'

Functia va fi luata de un viceprimar. Iar in Capitala sunt 2: Dan Darabont si Cornel Pieptea.

Avand in vedere ca in Consiliul General PNL detine majoritatea, cele mai mari sanse ale unui interimat ii revin lui Cornel Pieptea. Acesta e viceprimar din 2014. Anterior a fost deputat, iar cu 6 luni inainte de a i se termina mandatul a venit in Consiliul General al primariei municipiului Bucuresti.

Cornel Pieptea: ''Sunt pregatit, desi nu e o functie pe care mi-am dorit-o. Eu sunt ceva mai tehnic, imi place sa merg pe teren, sa caut solutii si sa veghez la ducerea lor la indeplinire."

Contracandidatul sau de la PSD e viceprimarul Dan Alexandru Darabont. Acesta a intrat in administratie in 1992, iar din 2000 pana in 2004 a fost primar al sectorului 6. Apoi, un an, prefect al Capitalei. Din 2012 e membru in Consiliul General al primariei Bucuresti si viceprimar.


Dan Darabont: ''Este o decizie politica, in Consiliul General, PSD are o minoritate 13 din 53 de consilieri. Ar trebui depasite toate aceste competitii politice si sa asiguram o functionalitate a primariei.''

Arestarea lui Sorin Oprescu pentru luare de mita, cu doar noua luni inaintea alegerilor locale de anul viitor, face interesanta batalia dintre partide. Daca pana sambata noaptea, Oprescu parea sa nu aiba contracandidati pentru un nou mandat in funtea Bucurestiului, acum totul devine posibil.

Partidul cel mai afectat de arestarea edilului e, cu siguranta, PSD. Social-democratii lui Liviu Dragnea isi facusera calculele si l-ar fi sustinut cu placere pe "independentul" Oprescu pentru un nou mandat de primar.

Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD: "Competitia pentru primaria Capitalei este resetata total. Nu avem o solutie astazi. Daca PSD nu va avea un candidat propriu atunci nu avem dreptul sa ne mai numim partid mare".

Liberalii considera ca scoaterea din joc al lui Oprescu ii face favoriti. Europarlamentarul Cristian Busoi, deputatul Ludovic Orban si fostul premier Petre Roman vor sa candideze la primarie sub sigla PNL.

Surpriza ar putea veni de la UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Proaspat reinscris in partid, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone ar putea fi aruncat in batalia pentru Bucuresti.

Nici PMP nu va fi mai prejos. Si partidul lui Traian Basescu ar putea iesi cu un candidat surpriza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO