Operatiunea "Sterilizarea sau banii" incepe in iulie. Ce trebuie sa stie bucurestenii care au caini
Luna iulie debuteaza cu o taxa in plus pentru locuitorii din Bucuresti care au acasa catel, fie el de rasa sau maidanez.
Toti cei care nu vor sa isi sterilizeze companionii vor plati, anual, un impozit de 150 lei. Proiectul Primariei, care a starnit multe controverse, dar va intra in vigoare, in curand, prevede si o obligatie. Cainii trebuie inscrisi intr-un registru electronic si vor purta un cip.
Luna aceasta, pe site-ul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor vor fi publicate formularele pe care fiecare posesor de caine mai mare de 6 luni trebuie sa le completeze. Iata care sunt pasii in functie de alegerea stapanului:
Cei care vor ca animalul lor sa se reproduca in continuare pot opta pentru asta, insa trebuie sa scoata bani din buzunar. Trimit optiunea catre Primarie, cu acelasi formular, primesc in schimb o notificare, iar apoi an de an merg catre Directiile de Taxe si Impozite si achita cate 150 de lei.
Sau risca o amenda de 3.000 de lei, in cazul in care nu respecta legea. Varianta ceva mai simpla ramane sterilizarea.
Indiferent daca sterilizati sau nu animalul, nu scapati de microcipare pentru ca numai asa cainii vor putea fi introdusi in baza de date electronica a Capitalei. Masura se aplica si in cazul cainilor care au carnet de sanatate dar nu sunt microcipati.
Stapanii platesc pentru ambele operatiuni 185 de lei. Apoi, trebuie sa completeze formularul tip si sa-l trimita fie prin posta fie prin fax catre Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor.
"Medicul este cel care decide ca riscurile implicate de procedura de sterilizare sunt inacceptabile. Medicul isi asuma raspunderea pentru aceasta recomandare", spune medicul veterinar Liviu Gaita.
Din discutie ies complet cainii de vanatoare si cei utilitari. Un astfel de proiect a fost deja implementat in tari ca Belgia sau Germania