"E o mare afacere, vor chinui si omori cainii." Reactia ONG-urilor fata de noua lege a maidanezilor

Ultima actualizare: 04-06-2013 00:08

La Bucuresti, iubitorii de animale au cel putin doua motive de suparare. Consilierii generali au votat proiectul prin care toti proprietarii de caini cu pedigree sau nu, vor fi obligati sa isi sterilizeze companionii.

Cine nu se supune legii va plati o taxa de 150 de lei pe an. Iar asta nu e tot. Pentru ca primaria nu are suficienti angajati care sa se ocupe de prinderea maidanezilor, de acum orice firma privata se poate inscrie la licitatie si poate prelua serviciul de ecarisaj. ONG-urile se tem ca in spatele acestei modificari va incepe o vanatoare sangeroasa.

Pe viitor fiecare proprietar de caine este obligat sa isi inscrie animalul intr-un registru electronic al primariei si sa-i implanteze un micro cip. In momentul in care animalul implineste 6 luni este sterilizat. Proiectul tine cont si de posesorii de caini care refuza sa se supuna acestei masuri. Acestia sunt obligati sa plateasca anual 150 de lei impozit. Altfel risca si 3000 de lei amenda.

"Vor avea un card unde vor fi trecute datele cainelui, un card cu serie unica. Daca avem persoane fizica care nu vor sa declare pur si simplu acel caine, atunci se activeaza aceasta amenda, automat se ia in evidenta" explica oficialii.

O aberatie, cred proprietarii de caini de rasa din Bucuresti: "Nu e normal sa ii inregistreze dar sa nu ii sterilizeze cainii trebuie sa se reproduca." "Amenda e prea mare", spune un alt proprietar.

A iesit circ si in jurul proiectului prin care serviciul de ecarisaj va fi externalizat. Concret primaria va angaja companii private care sa se ocupe de strangerea, sterilizarea si eliberarea in teritoriu a cainilor comunitari.

"Este o mare afacere, vor chinui si omori cainii, asa se intampla peste tot in tara unde exista firma. Se intampla lucruri oribile acolo" spune Marcela Pisla, patroana presedinte al asociatiei Cutu-Cutu.

La randul lor edilii cred ca numai asa vor putea curata orasul de haite. "95% dintre oameni nu vor sa-i vada pe strada, le e frica de haite si e normal, le e frica sa iasa la cumparaturi si este normal, le e frica sa duca copilul la scoala si este normal" spune Sorin Oprescu.

Aceste masuri vor intra in vigoare in cel mult 30 de zile. Tot de atunci , cei care vor dori sa adopte catei din adaposturile primariei vor fi nevoiti sa plateasca. E adevarat ca primul este gratuit. Pentru al doilea insa vor achita o taxa de 100 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO