Primaria vrea sa-i oblige pe bucuresteni sa-si castreze cainii. Care este singura cale de scapare

Ultima actualizare: 20-04-2013 06:59

Toti proprietarii de caini din Bucuresti ar putea fi obligati sa-si sterilizeze animalele favorite, conform unui proiect controversat al municipalitatii.

"E o prostie", striga intr-un glas iubitorii de animale, in timp ce oficialii sustin ca incearca sa reduca inmultirea maidanezilor.

Insa voluntarii cred ca propunerea mascheaza esecul autoritatilor care n-au reusit sa stranga de pe strazi cainii fara stapan. Acelasi proiect prevede un impozit pe care il vor plati cei care nu vor sa-si castreze cainii.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica si prevede ca "persoanele fizice si juridice, institutiile si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni, pe raza Municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari"

"Prin proiectul suspus dezbaterii publice intentionam ca toti detinatorii de caini sa-si sterilizeze cainii si sa-i declare. Nu se vor face diferente intre masculi si femele. Nu se va tine cont daca sunt de rasa sau nu sunt de rasa" spune Razvan Bancescu, (coordonator ASPA, PMB).

Exceptie vor face doar cainii utilitari si de vanatoare, inregistrati la Asociatia Chinologica, cainii de serviciu ai Ministerelor Apararii si Internelor, dar si cei a caror stare de sanatate nu permite o interventie chirurgicala.

Aceasta este solutia gasita de Primaria Capitalei pentru a evita inmultirea cainilor de pe strada.

Proiectul este contestat vehement de iubitorii de animale.

"Efectiv mi se pare o prostie, nu vad rostul pentru care ar trebui sa sterilizezi cainii"

O stapana chiar a incercat sa-i explice situatia patrupedului: "Ai auzit, Tazu? N-o sa te mai iubesti cu nimeni".

Proiectul este considerat aberant si de Asociatiile pentru Protectia Animalelor.

"E usor ilegal si neconstitutional sa sterilizezi, sa obligi proprietarii, de canise de exemplu care le au clar cu drept de monta, sa sterilizeze aceste animale, practic inchizi afacerea" spune Kuki Barbuceanu de la Vier Pfoeten.

Ca sa nu mai vorbim ca daca va fi aprobat, proiectul ar putea duce la disparitia unor rase.

De parca se asteptau la valul de proteste, proiectul vine si cu o portita.

"Cei care au caini de sa si doresc sa-i tina fertili pentru a obtine pui vor trebui sa-i declare ca si caini fertili, dar se va introduce o taxa anuala pentru acesti caini care nu vor fi sterilizati. Orice cetatean are dreptul sa opteze pentru nesterilizarea cainelui si vor plati aceasta taxa pe care o vom introduce" mai spune Razvan Bancescu,

Proiectul de hotarare va fi in dezbatere publica pana pe 30 aprilie. Primaria are intr-adevar de rezolvat problema a peste 65 de mii de maidanezi care traiesc in Capitala.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO