Bucurestenii, obligati sa-si sterilizeze cainii sau sa plateasca o taxa de 150 de lei pe an
Proprietarii de caini din Capitala vor avea obligatia de a steriliza si de a inregistra cainii in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, potrivit unei hotarari adoptate azi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) s-au aflat patru proiecte de hotarare ce au avut in vedere atat cainii vagabonzi de pe raza Capitalei, cat si pe cei care au stapani.
Toate cele patru proiecte au fost aprobate de consilierii generali, insa nu fara a fi propuse si supuse la vot diferite amendamente.
Astfel, la proiectul prin care se dorea amendarea cu pana la 5.000 de lei a persoanelor care hranesc cainii pe domeniul public, acestei propuneri i-a lipsit un vot pentru a fi aprobata ( 22 de voturi "pentru" si 22 de abtineri din cei 44 de consilieri prezenti in sala). In aceste conditii, bucurestenii care hranesc cainii vagabonzi nu vor fi amendati.
La proiectul de hotarare privind controlul reproductiei cainilor in Capitala, au fost votate mai multe amendamente ce stabilesc ca persoanele fizice care detin caini sunt obligate sa-i declare si sa-i sterilizeze.
Astfel, in cazul in care, in sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii CGMB, un animal mai mare de patru luni nu este declarat, proprietarul acestuia va fi amendat cu 3.000 de lei.
Consilierii generali au mai aprobat ca fiecare cetatean poate sa plateasca o taxa de 150 de lei pe an daca vrea ca animalul pe care il detine sa nu fie sterilizat.
"S-a instaurat o sanctiune de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declara cainii mai mari de patru luni, in termen de sase luni de la data prezentei hotarari. Exista si o taxa de 150 de lei care se aplica anual daca proprietarul nu este de acord cu sterilizarea animalului", a explicat, dupa votarea proiectului, unul dintre consilierii generali, care a precizat ca taxa de 150 de lei va fi perceputa direct de catre Directia Impozite, in fiecare an, pana cand proprietarul prezinta la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) certificatul de sterilizare ce anuleaza, practic, obligativitatea de plati aceasta suma.
In cazul ONG-urilor, se vor plati 3.000 de lei atat pentru nedeclararea tuturor activitatilor legate de caini, cat si daca nu se doreste sterilizarea acestora.
"Avem multe rapoarte privind numarul de caini declarati de ONG-uri ca fiind sterilizati, iar la controalele desfasurate am gasit animale nesterilizate in adaposturi. De aceea, ONG-urile trebuie sa declare toate activitatile legate de aceste animale, in caz contrar ONG-urile fiind amendate cu 3.000 de lei", a declarat coordonatorul de proiect ASPA, Razvan Bancescu.
Potrivit lui Bancescu, si adoptiile cainilor au fost reglementate prin hotararile aprobate vineri, astfel ca, anual, o persoana fizica poate adopta fara taxa un singur animal, iar ONG-urile pot adopta, fara taxa, 100 de patrupede.In cazul persoanelor fizice, cei care vor dori sa adopte mai mult de un animal pe an vor plati o taxa de 150 de lei pentru fiecare exemplar in plus. Aceeasi suma va fi platita de ONG-uri la fiecare adoptare dupa depasirea celor 100 de exemplare fara taxa.
Amenzile privind nedeclararea animalelor vor fi aplicate de politistii locali, iar persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor urmeaza sa primeasca un card cu serie unica, pe care vor fi trecute datele cainilor cu stapan din Capitala.
Celelalte trei proiecte de hotarare aprobate permit ASPA atat externalizarea serviciilor de capturare si reteritorializare a cainilor fara detinator din Capitala, cat si sterilizarea acestor animale in punctele de lucru ale institutiei. "Va fi organizata o licitatie pentru toate aceste servicii, pentru ca se urmareste ca, pana la sfarsitul anului, sa fie sterilizati in Capitala 20.000 de caini, ceea ce inseamna o medie zilnica de 110-120 de exemplare, fata de 30 pe zi cate sunt in prezent", a mai declarat Razvan Bancescu.