Operațiune impresionantă în Mamaia: conducta uriaşă care aduce nisip pe plajă
În stațiunea Mamaia, constructorii olandezi lărgesc plajele, iar vineri a avut loc o operațiune impresionantă.
O conductă lungă de doi kilometri, prin care se aduce nisip din larg, a fost scoasă la suprafață și mutată sute de metri, pentru a-și continua misiunea. Astfel, la vară, vom avea mult mai mult spațiu pentru șezlonguri și umbrele.
Ca să vă dați seama de dimensiunile instalației de lucru, aceasta este aproape cât jumătate din toată lungimea stațiunii Mamaia. Conducta de 1.100 de tone și peste doi kilometri a fost umplută cu aer și scoasă la suprafață într-o oră și jumătate.
Bastiaan Tromp, inginer: ”Astăzi o facem să plutească și o să o mutăm în noua locație. Băgăm presiune în conductă, iar aceasta ușor-ușor va începe să plutească. Durează în jur de o oră, o oră și jumătate”.
Inginerii olandezi au monitorizat operațiunea cu drone din aer, de pe mai multe nave, dar și de pe uscat. Conducta a fost scoasă de la o adâncime de 20 de metri și mutată aproape un kilometru, spre centrul stațiunii Mamaia, cu ajutorul unor remorchere de mare putere.
Suat Kutyol, Sandfill Master: ”Acestea ne oferă aerul, sunt niște compresoare, și împing aerul în conductă. Acesta este unul mare, lucrează până la 10-12 bari, iar acesta este unul mai mic de doar 8 bari și împreună putem vedea exact ce presiune avem în conductă. Acum sunt 5,2 bari”.
30 de muncitori sunt implicați doar în această operațiune, fie că sunt pe mal sau în larg. Gerrit este din Olanda și a participat la extinderea teritoriului în zonele inundate din țara sa.
Plajele din Mamaia și Năvodari ar trebui să fie gata până în luna mai
Gerrit: ”Treaba mea este de a conecta conducta. Lucrez de 20 de ani, iar munca mea este pe teren și conectez țevile cu prietenii mei Suoat și Alli”.
Ajunsă din nou în adâncuri, conducta alimentează plajele cu valuri de nisip.
Acesta este colectat din larg, la cinci km față de mal. O navă dotată cu pompe speciale îl extrage de pe fundul mării și apoi se cuplează la conducta care ajunge până pe uscat.
10.000 de metri cubi de nisip sunt injectați cu putere prin această conductă, iar torentul este împrăștiat spre malul mării și nisipul ia locul apei.
Marcel Smulders, inginer topograf: ”Când nisipul vine din conductă lăsăm ca apa să facă munca pentru noi iar cu utilajele doar ajutăm apa să se scurgă și apa să pună nisipul acolo unde noi dorim”.
În aproape 2 luni și jumătate, România a câștigat noi porțiuni de litoral; în acest moment 3 km de plajă au fost lărgiți cu până la 200 de metri. Plajele din Mamaia și Năvodari trebuie să fie gata până la începutul lunii mai.