Operatii doar in regim de urgenta in 5 spitale din Romania. S-a inceput procedura de achizitie a altor dezinfectanti

×
Codul embed a fost copiat

Cinci spitale din Romania fac operatii doar in regim de urgenta, dupa ce guvernul a cerut sa nu mai fie utilizati dezinfectantii Hexi Pharma in unitatile sanitare.

Analizele au confirmat ca multe produse, folosite in 50 de spitale de stat, sunt diluate. In aceste conditii, managerii trebuie sa cumpere alte solutii si pana la rezolvarea crizei, patru spitale din tara si unul din capitala opereaza numai cazurile urgente.

Amanarile interventiilor chirurgicale de la spitalul de pediatrie Galati i-au revoltat pe parintii care stiau ca astazi copiii lor vor fi operati. Pacientii au fost intorsi chiar din salile de operatie.

Marian Panaitescu, tatal unui pacient: "Urmeaza sa se astepte, eventual dupa-amiaza, la noapte. Nu e singurul copil, sunt vreo sase, sapte care deja au fost dusi in blocul operator si s-au retras, s-au dus inapoi in salon."

Conducerea spitalului a hotarat sa amane toate interventiile chirurgicale si sa fie operate doar urgentele de cod rosu.

Citește și
produs Hexi Pharma
Hexi Pharma si-a cerut insolventa, la doua saptamani de la izbucnirea scandalului privind dezinfectantii diluati
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Geta Badiu, director medical Spitalul de Pediatrie Galati: "Daca vine un copil in garda si este intr-adevar urgenta majora, atunci vom folosi un produs luat de imprumut de la un alt spital, altul decat de la Hexi Pharma. Am inceput procedurile de achizitie, dar sigur ca astea pot sa si dureze o zi, doua."

La Spitalul de Pediatrie au iesit neconforme atat probele luate saptamana trecuta de epidemiologul spitalului, cat si cele ridicate de specialistii Directiei de Sanatate Publica, la inceputul acestei saptamani. Probele neconforme fusesera luate de pe mainile unui chirurg care se dezinfectase cu o solutie Hexi Pharma.

Si la Institutul de pneumologie Marius Nasta au fost operatii amanate din cauza dezinfectantilor Hexi Pharma.

Irina Strambu, purtator de cuvant Institutul Marius Nasta: "A fost o mica intarziere a programului operator data de niste probleme de organizare, adica ne-am organizat pentru a inlocui singurul dezinfectant care ar fi putut pune probleme cu un altul cu alcool. Deci era vorba de un dezinfectant pentru pielea pacientului, si a fost inlocuit cu un alcool puternic."

Reprezentantii guvernului au cerut spitalelor sa fie inlocuiti toti dezinfectantii Hexi Pharma.

Dan Suciu, purtator de cuvant al guvernului: "Sa elimin ingrijorarea. Oricand un spital poate face o achizitie pentru orice substanta de azi pe maine in valoare de sub 15.000 euro. Este oricand posibil sa isi cumpere substantele de care are nevoie. Suma nu este extraordinar de mare."

Si spitalele judetene Olt, Dolj si Teleorman opereaza doar in regim de urgente.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a anuntat miercuri ca, in urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma in termen de zece zile.

"Exista diferente de concentratii intre valoarea declarata si cea masurata de ICECHIM pe diverse tipuri de substante active. (...) S-a decis retragerea produselor neconforme. (...) Retragerea trebuie sa se faca imediat. Toate produsele analizate pana acum sunt neconforme", a anuntat secretarul de stat, la Palatul Victoria.

Spitalele din tara au luat masuri pentru inlocuirea dezinfectantilor Hexi Pharma

Reprezentantii unitatilor sanitare din tara anunta ca au luat masuri pentru verificarea si inlocuirea dezinfectantilor furnizati de compania Hexi Pharma aflati pe stoc. In unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanti care sa fie conformi din punct de vedere al concentratiei a determinat chiar amanarea unor operatii. Pe de alta parte, in spitalele care isi procura dezinfectantii din alte surse nu au fost semnalate probleme.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a anuntat miercuri ca, in urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, in termen de zece zile.

"Exista diferente de concentratii intre valoarea declarata si cea masurata de ICECHIM. E vorba de procente de concentratii pe diverse tipuri de substante active. (...) S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce exista pe eticheta produsului imbuteliat fata de recomandarile pe care le are Comisia de biocide, care lucreaza dupa standardele unui Regulament specific. (...) Retragerea trebuie sa se faca imediat. (...) Toate produsele analizate pana acum sunt neconforme", a anuntat secretarul de stat la Palatul Victoria.

Strambu a adaugat ca aprovizionarea cu biocide "nu este o problema" intrucat exista pe piata mai multi importatori si producatori de asemenea substante.

MS anunta ca a dispus masuri pentru remedierea situatiei spitalelor unde se fac operatii doar in regim de urgenta

Ministerul Sanatatii informeaza ca in cazul celor cinci unitati sanitare care in prezent fac interventii chirurgicale doar in regim de urgenta au fost dispuse masuri pentru remedierea situatiei cu celeritate, astfel incat, in cursul zilei de vineri, sa se poata relua fluxul normal al activitatii chirurgicale.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa comunice unitatilor sanitare cu paturi intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru desfasurarea serviciilor medicale in conditii de siguranta pentru pacienti prin asigurarea cantitatilor corespunzatoare de produse biocide, altele decat cele fabricate de firma Hexi Pharma.

Directiile de Sanatate Publica au raportat situatia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unitatilor sanitare cu paturi publice si private, precum si situatia derularii interventiilor chirurgicale in spitalele publice, se arata in comunicatul citat.

Conform raportarii, sunt cinci spitale unde se desfasoara interventii chirurgicale doar in regim de urgenta: Spitalul Judetean Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galati, Spitalul Judetean Olt, Spitalul Judetean Teleorman si Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitala.

Hexi Pharma isi cere scuze

Compania Hexi Pharma anunta ca fabrica si firma si-au incetat deja activitatea si au demarat de marti procedurile legale pentru inchidere si ca toate produsele vor fi retrase in cel mai scurt timp.

"In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical, cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati. In numele tuturor angajatilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovatii sa fie gasiti cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase in cel mai scurt timp, fabrica si firma si-au incetat deja activitatea si au demarat de ieri procedurile legale pentru inchidere. De asemenea, ne cerem scuze catre mass-media, dar, ca urmare, a inceperii procedurilor de urmarire penala, incepand de ieri ni s-a interzis sa mai dam declaratii in presa", se arata intr-un comunicat al Hexi Pharma, transmis miercuri AGERPRES.

Compania Hexi Pharma Co. SRL, implicata in scandalul dezinfectantilor din spitale, a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de intrare in insolventa.

Cererea de intrare in insolventa a fost depusa in aceeasi zi in care patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat la Parchetul General.

Procurorii au deschis saptamana trecuta un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii de la firma Hexi Pharma. Urmarirea penala a fost inceputa pentru fapta, respectiv infractiunile de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Dezinfectantii Hexi Pharma, diluati chiar si de ZECE ori. Ce s-a descoperit in probele luate de pe mainile unui chirurg
Dezinfectantii Hexi Pharma, diluati chiar si de ZECE ori. Ce s-a descoperit in probele luate de pe mainile unui chirurg

Analizele cerute de Guvern in cazul produselor Hexi Pharma, confirma un adevar sumbru: dezinfectantii ajunsi in spitalele din Romania erau diluati, in unele cazuri, si de zece ori.

Hexi Pharma si-a cerut insolventa, la doua saptamani de la izbucnirea scandalului privind dezinfectantii diluati
Hexi Pharma si-a cerut insolventa, la doua saptamani de la izbucnirea scandalului privind dezinfectantii diluati

Hexi Pharma, compania farmaceutica implicata in scandalul dezinfectantilor diluati folositi in spitale, si-a cerut insolventa la Tribunalul Bucuresti, potrivit News.ro.

Reactia sefei DNA in scandalul dezinfectantilor din spitale.
Reactia sefei DNA in scandalul dezinfectantilor din spitale. "Am tras multe semnale de alarma despre coruptia in sanatate"

Laura Codruta Kovesi a declarant marti, in contextul scandalului privind dezinfectantii neconformi din spitale, ca in ultimii ani a atras atentia, in repetate randuri, asupra coruptiei din sistemul sanitar romanesc.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.