OPEC şi alţi zece producători, printre care şi Rusia, au decis reducerea producţiei globale de petrol
OPEC şi alţi zece producători, printre care şi Rusia, au decis, la Viena, o reducere a producţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ două procente din producția globală.
Asta, într-un moment în care prețul petrolului continuă să scadă, ajungând la o reducere de aproximativ 25%, față de luna iunie.
Rusia, care este vizată de sancțiuni asupra petrolului său, a fost parte a acestui acord. Contextul mondial este, însă, complicat. Persistă, de exemplu, îndoielile legate de evoluţia cererii, în special în China, unul dintre cei mai mari consumatori de petrol, după restricțiile și carantina din cauza reapariţiei focarelor de Covid-19.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Totodată, incertitudinea continuă să marcheze previziunile privind creşterea economiei mondiale şi, ca atare, a consumului de petrol. De asemenea, există probleme şi pe cealaltă parte a lanţului, respectiv la furnizare.
OPEC nu poate să îndeplinească actualele cote de producţie. Din cele 23 de ţări ale grupului, doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a creşte mai mult producţia.