Reacția președintelui Serbiei la scandalul de spionaj în care este implicată NIS Petrol în România
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS Petrol în România, afirmând că ceea ce s-a întâmplat este un lucru rău pentru Serbia, conform Euronews Serbia, citat de News.ro.
Vucic că evenimentul nu are nicio legătură cu lupta pentru energie, ci cu caz de spionaj politic.
Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. Aceştia sunt cercetaţi pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.
„Va apărea acum peste tot în mass-media europeană şi mondială, NIS este din Belgrad”, a spus el.
Preşedintele sârb nu a exclus însă deloc posibilitatea unei vinovăţii a companiei.
„În acelaşi timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, dar nu ştiu care este cazul şi nici nu m-am ocupat de el. Este important să subliniem că nu există cetăţeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în majoritate de ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la Poliţia română. Aceştia acuză una dintre filialele NIS de scurgere de date sau aşa ceva”, a spus el.
De asemenea, compania NIS Petrol a transmis pentru Euronews Serbia, că principiul de bază al companiei este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile.
Cine sunt cei patru angajați audiați de DIICOT
În urma perchezițiilor făcute de procurorii DIICOT la sediile companiei NIS Petrol România, doar patru dintre angajați și-au păstrat statutul de martori.
După mai multe ore de audieri, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva a patru angajați ai Nis Petrol. Sunt patru cetățeni născuți în Moldova, dar care locuiesc în România. Și susțin surse apropiate de anchetă, sunt membri ai staff-ului de conducere și de execuție al companiei controlate de Federația Rusă.
Cei patru suspecți, responsabili de rețelele IT ale companiei, dar și de securitatea acestora, sunt deocamdată liberi și fără restricții.
Sunt, însă, învinuiți de divulgare de informații "secret de serviciu" sau nepublice, dar și de transfer de date neautorizat. Ar fi trimis la Belgrad prin canale electronice informații despre rezervele României. Potrivit Legii Petrolului, toate datele obținute din prospecțiuni sunt în proprietatea statului român și trebuie raportate la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Potrivit datelor oficiale, NIS Petrol a concesionat în România, pentru 15 sau 25 de ani, șase perimetre, toate în vestul țării, foarte aproape de rafinăriile Gazprom din Serbia.
„Compania a cooperat şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi ale angajaţilor săi din România”, a precizat NIS.
Compania NIS Petrol România ar putea fi amendată cu până la 100.000 de lei pentru încălcarea Legii Petrolului.