ONG: La 13 ani de la declanșarea războiului din Siria, peste 500.000 de oameni au murit
Războiul din Siria a provocat peste 507.000 de decese în 13 ani, conform estimărilor publicate joi de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în ajunul împlinirii a 13 ani de la izbucnirea conflictului.
Declanşat pe 15 martie 2011 cu o revoltă populară reprimată violent de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, conflictul a devenit mai complex odată cu intervenţia actorilor internaţionali şi afluxul jihadiştilor din întreaga lume.
Potrivit OSDO, un ONG cu sediul în Regatul Unit, dar care dispune de o vastă reţea de surse în ţara aflată în război, peste 164.000 de civili, între care peste 15.000 de femei şi 25.000 de copii, au fost ucişi.
ONG-ul estimează că au fost ucişi peste 343.000 de combatanţi, inclusiv militari din armata regimului sirian, luptători ai unor grupuri pro-iraniene, forţe conduse de kurzi şi jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI).
Aceste cifre reflectă o creştere cu aproximativ 4.000 de decese faţă de martie 2023, în condiţiile în care situaţia pe liniile frontului s-a stabilizat în general în ultimii ani.
Preşedintele Bashar al-Assad controlează acum aproximativ două treimi din teritoriul sirian, datorită intervenţiei decisive a Moscovei, principalul său aliat, şi a Teheranului.
Cu toate acestea, zone vaste din nordul ţării rămân în afara controlului său.
Potrivit ONU, 16,7 milioane de persoane din Siria au nevoie de asistenţă umanitară sau de protecţie. Peste şapte milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, potrivit aceleiaşi surse.
Cutremurul devastator care a zguduit Turcia şi Siria în februarie 2023 a agravat problema.
Souhair Zakkout, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii cu sediul la Damasc, a declarat pentru AFP că războiul a avut "consecinţe devastatoare" pentru sirieni, cauzând "suferinţe inimaginabile".
"În Siria, o întreagă generaţie nu a cunoscut nimic altceva decât război", a deplâns ea.
Sancţiunile occidentale au agravat o criză economică provocată de războiul care a devastat infrastructura ţării, unde 90% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.
Organizaţiile umanitare lucrează "pentru a menţine nivelul minim al serviciilor de bază", precum apa şi sănătatea, astfel încât "acestea să nu se prăbuşească", a spus Souhair Zakkout.