Omenirea trăiește „pe datorie” după ce resursele generate de planetă, pentru 2022, s-au terminat
Resursele generate de planetă, pentru anul 2022, s-au terminat. Începând de astăzi, tot ce mâncăm, cumpărăm din magazine, dar și energia pe care o folosim, sunt „pe datorie", din resursele viitoare.
Deși consumăm tot mai mult, nu ajutăm planeta să se regenereze, și să ne susțină traiul, și în anii următori. „Nota de plată" va ajunge la generațiile viitoare, pentru care viața pe Pământ va fi tot mai grea, ne atrag atenția activiștii de mediu.
Oficial, omenirea trăiește „pe datorie”. Consumul excesiv a depășit capacitatea Pământului de a produce. Și România și-a consumat resursele pentru acest an mai devreme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă omenirea ar trăi așa cum trăiesc românii, Ziua Depășirii ar fi fost deja pe 11 iunie. Aceasta este, de altfel, data în care România și-a epuizat resursele pe care pământul nostru le-ar putea produce până la finalul anului. Asta înseamnă că am mâncat și aruncat la gunoi, am cumpărat haine și consumat energie fără să ne gândim la viitor.
„Ziua Depășirii”, așa cum a fost numită de activiști, este calculată de mai bine de 50 de ani de un ONG internațional pe baza unui indice. Nu are o dată fixă, ci depinde de cât de responsabili reușim să fim într-un an.
Simona Manea, managerul de comunicare al WWF România: „Acest calcul se face în felul următor: se împarte cantitatea de resurse pe care pământul este capabil să le genereze într-un an de zile, la amprenta ecologică a umanității: consumul de energie, folosirea sistemelor neinteligente electrice, faptul că mergem fiecare dintre noi individual cu mașina personală, faptul că nu avem grijă să protejăm sursele de apă dulce.
În aceste condiții nu e de mirare că „Ziua Depășirii” este tot mai devreme de la an la an. Dovadă că noi suntem cei care facem rău planetei este excepția din 2020, anul pandemiei, când omenirea și-a consumat resursele pe 22 august, cu aproape o lună mai târziu față de ultimii ani.
Industria alimentară se numără printre cele care epuizează cel mai mult planeta. 55% din resursele pământului sunt utilizate numai pentru a hrăni omenirea. Și nu doar consumul în creștere afectează, ci mai ales risipa. Românii, de pildă, aruncă anual la gunoi peste 2,5 milioane de tone de alimente, cifra care ne plasează pe locul 9 în topul țărilor europene.
Cristian Neagoe, Greenpeace România: „Mâncarea pe care o consumăm...ea înseamnă pământ, înseamnă apă, înseamnă lucruri pe care le investim pentru a avea o producție agricolă sau de carne. Ei bine, consumăm din ce în ce mai mult și avem din ce în ce mai puțină apă, din ce în ce mai puțin pământ pe care îl putem folosi. Practic trăim pe datorie, dar nu pentru noi, ci pentru generațiile următoare.”
Potrivit specialiștilor, dacă am reduce consumul de carne la jumătate, am putea să amânăm "Data depăşirii" cu 17 zile. Iar limitarea risipei alimentare ar mai adăuga două săptămâni.
În ritmul în care trăim și consumăm resursele, am avea nevoie de încă o planetă precum Terra pentru a ne acoperi în totalitate nevoile.