Oltenii din Deveselu nu mai au pace. Rachetele, salvarea de la saracie
De cand cu americanii si scutul anti-racheta, oltenii din Deveselu nu mai au liniste. Sunt oameni sarmani, asa ca mai toti vor sa participe la ridicarea bazei si a oraselului care-i va gazdui pe militari.
La fel s-a intamplat si in Constanta, unde oraselul Mihail Kogalniceanu a inflorit din nisip.
La Deveselu, in Olt, stau 3200 de suflete. Jumatate primesc pensii mizere dupa ce au lucrat o viata la CAP. Restul ori sunt someri, ori fac naveta 6 kilometri pana la Caracal.
In comuna se traieste greu. Oamenii nu au canalizare, gaz si nici drumuri. Au in schimb o importanta baza militara facuta cu sprijinul rusilor pe care, ironia sortii, o vor moderniza americanii.
Aici, pe cele 700 de hectare, va fi amplasat scutul. Aproape de pista aeriana vor fi puse in niste silozuri subterane cele 24 de rachete.
Tot in baza se va ridica cel mai probabil si cartierul in care vor locui cei 500 de soldati. Dupa modelul consacrat, vor avea inclusiv biblioteca si sala de sport.
Investia lor este cat se poate de serioasa. Vor da
400 de milioane de dolari, in prima faza, pentru refacerea complexului si inca 20 in fiecare an pentru intretinere.
Primarul stie ca vin vremuri bune pentru ai lui. Totul e sa inteleaga.
"M-a sunat presedintele si mi-a spus sa ii pregatesc pe oameni, sa le explic ce e cu scutul", a declarat Gheorghe Beciu, primarul din Deveselu.
Zona se va dezvolta asa cum s-a intamplat, acum patru ani, la Mihail Kogalniceanu, in Constanta.
In baza de acolo, americanii au cheltuit 70 de milioane de dolari pentru infrastructura si comunicatii. Efectele investitiilor s-au vazut imediat. Zeci de romani si-au gasit un loc de munca. Fie in constructii, fie la bucatarie sau la intretinere in baza.
Un hotel, de exemplu, s-a dezvoltat pentru ca a cazat americani. De castigat au avut si localnicii care si-au vandut terenurile cu 40 de euro pe metrul patrat.
Si la Desevelu se fac deja speculatii.
"As avea 46 de hectare cu care as putea sa ii ajut sa isi ridice cartierul, le are un proprietar", a spus primarul Beciu.
Cei mai marunti au alt tip de pretentii.
Rep: La spalat de vase, la bucatarie, ce salariu ati vrea?
Localnica: Cum as primi in strainatate, 600 de euro
Mai greu le va fi la inceput cu engleza, pentru ca prin zona se vorbeste mai mult olteneste. Intrebat ce le-ar spune americanilor, un localnic a declarat: "bono venito, madama".
Pe faza, primarul promite ca se va da peste cap sa angajeze si un translator ca sa nu ramana, Doamne fereste, fetele nedansate la hora.
Citeste si:
In casa la Osama. Cum ii trata pe copiii vecinilor. Viata sa secreta
5 studenti la Geografie stiau unde e bin Laden din 2009. CIA nu i-a crezut