Ochii Rusiei fixeaza Romania. Moscova, iritata de rachetele de la Deveselu
Rusia a cerut marti garantii solide din partea Statelor Unite ca nu va folosi impotriva sa scutul antiracheta din Romania. Ministerul rus de externe a recunoscut ca, din cauza bazei militare de la Deveselu, Rusia va supraveghea foarte atent Romania.
"In aceasta situatie, este absolut necesar acordarea unor garantii juridice din partea SUA, care sa asigure ca sistemul de rachete nu va fi indreptat impotriva fortelor nucleare strategice ale Rusiei" - a declarat ministrul rus de externe, citat de agentia rusa Ria Novosti. El si-a continuat declaratia oficiala, explicand ca aceasta problema trebuie rezolvata "rapid".
De altfel, rusii sunt de parere ca si ei ar trebui sa aiba un cuvant de spus in operatiunile de amplasare a bazelor americane pentru constructia scuturilor antiracheta.
"In plus, suntem convinsi de necesitatea de a ne pune de acord asupra conceptiei si arhitecturii scutului antiracheta european, inclusiv din punct de vedere al impactului sau asupra securitatii regionale si mondiale", a adaugat ministerul rus de externe, citat de Ria Novosti.
Ironia sortii este ca aceasta baza aeriana de la Deveselu a fost construita in 1952 cu ajutorul ... Uniunii Sovietice, si a primit primele avioane MIG stationate in Romania, comenteaza jurnalistii de la AFP.Ce spun americanii despre rachetele de la Deveselu
Asa cum era de asteptat, oficialii americani au respins temerile Rusiei si i-au asigurat pe oficialii de la Moscova ca nu au de ce sa fie ingrijorati, scriu jurnalistii de la New York Times.
"Cooperarea privind apararea antiracheta cu Rusia este un obiectiv cheie pentru Statele Unite", a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apararii.
"Noi credem ca o cooperare in privinta apararii antiracheta este in interesul de securitate al ambelor tari", a adaugat el. "Cautam activ o cooperare cu Rusia prin canale bilaterale si prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai buna cale de a oferi Rusiei transparenta si asigurari ca apararea antiracheta nu este o amenintare la adresa securitatii sale", a concluzionat oficialul american, care a dorit sa ramana anonim.
Sursa: New York Times, RIA Novosti
Etichete: Rusia, SUA, baza militara, rachete, deveselu,
Dată publicare:
04-05-2011 08:47