5 studenti la Geografie stiau unde e bin Laden din 2009. CIA nu i-a crezut
Studentii de la o universitate americana le-au ras in nas agentilor secreti: ei au indicat inca din 2009 locul unde se ascundea cel mai cautat terorist din lume, dar autoritatile nu i-au bagat in seama.
In casa la Osama. Cum ii trata pe copiii vecinilor. Viata sa secreta
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Era posibil ca Osama bin Laden sa fi fost gasit mai repede daca CIA ar fi urmat sfatul unor geografi de la University of California, Los Angeles. Profesorul Thomas Gillespie, impreuna cu un Agnew si mai multi studenti, au redactat un studiu in 2009 in care faceau predictii statistice despre unde este localizat Osama.
Casa Alba explica: de ce a fost impuscat Osama, desi nu era inarmat
Pe cine pune “tunurile” CIA. Cine e INAMICUL NR 1 dupa moartea lui Osama
CITESTE STUDIUL MAI JOS IN ARTICOL
Potrivit unui model probabilistic, sansa ca bin Laden sa sa ascunda intr-un oras localizat la mai putin de 300 de km de Tora Bora erau de 88,9% (ultima ascunzatoare a lui Osama despre care se stia): adica exact regiunea care includea Abbottabad, Pakistan, unde a fost ucis, si nu intr-o pestera unde se banuia ca sta ascuns.
Predictia studentilor se bazeaza pe teoria "biogeografiei insulare" si un software GIS. Aceasta teorie, creata in 1967 de biologii americani MacArthur si Wilson, descrie comunitati ecologice de marimea unei insule. Teoria este folosita in desemnarea rezervatiilor naturale. Probabilitatea ca speciile de pe o insula mare sa dispara in urma unui eveniment catastrofal este mai mare ca in cazul speciilor de pe o insula mica, potrivit acestei teorii. Altfel spus, "daca incerci sa supravietuiesti, te muti intr-o regiune cu o rata a mortalitatii redusa: adica un oras mare", a spus Gillespie. Practic, era improbabil ca Osama sa locuiasca intr-un oras mic pentru ca putea fi recunoscut usor. Teoria se aplica si in cazul pasarilor pe cale de disparitie.
Dupa cercetari, echipa a ajuns la o zona in care Osama avea acces la ingrijire medicala. Apoi, echipa de cercetatori a indicat cladirea pentru care Osama ar opta: electricitate, intimitate, conditii de securitate, dar si un spatiu suficient de mare pentru familia lui.
Geografii au facut o treaba atat de buna incat au trimis studiul la revista MIT International Review. Urmatoarea zi, au primit cereri de interviuri de la mai multe publicatii.
Predictiile au fost tratate cu rezerve de unii cercetatori care au spus ca autorii au fost prea increzatori in rezultate, mai ales ca ultima informatie oficiala despre ascunzatoarea lui Osama data din 2001.
Sursa: Science Magazine
Etichete: terorism, decese, osama bin laden,
Dată publicare:
04-05-2011 11:25