Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile
Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.
Casa Albă a acuzat luni Teheranul că "facilitează activ" atacuri asupra bazelor militare ale SUA, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.
Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, consemnează Reuters.
Potrivit generalului de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, „nu vedem neapărat că Iranul le-a ordonat explicit să înceapă acest gen de atacuri". La insistenţele reporterilor, el a adăugat: „Nu am văzut un ordin direct, de exemplu de la liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei - n. red) care să spună 'Mergeţi şi faceţi asta'", însă „în virtutea faptului că sunt susţinuţi de Iran", Teheranul este de fapt răspunzător de acţiunile grupurilor respective.
Preşedinţia SUA are un punct de vedere similar. John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de AFP, a afirmat că „Iranul continuă să susţină Hamas şi Hezbollah şi ştim că urmăresc îndeaproape aceste evenimente, iar în unele cazuri facilitează activ aceste atacuri şi incită la altele care urmăresc să exploateze acest conflict în interesul lor sau al Iranului".
Republica islamică face „un număr de echilibristică"
Oficiali iranieni din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că strategia Iranului prevede continuarea unor lovituri limitate ale unor intermediari cum ar fi Hezbollah împotriva unor obiective israeliene şi americane, dar evitându-se o escaladare importantă care ar atrage Teheranul în conflict. Agenţia apreciază că republica islamică face „un număr de echilibristică".
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, avertizase încă de duminică despre riscul semnificativ de escaladare a atacurilor împotriva militarilor americani din Orientul Mijlociu şi despre intenţia Iranului de a extinde războiul dintre Israel şi Hamas.
El a ordonat suplimentarea defensivei aeriene în regiune, pentru protecţia efectivelor de pe teren, şi a precizat că Pentagonul va desfăşura un sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare zonală la altitudine ridicată) şi va suplimenta numărul de sisteme antirachetă Patriot. Marina militară a SUA a trimis de asemenea în regiune avioane de vânătoare şi nave - inclusiv două portavioane - şi a desfăşurat 2000 de infanterişti marini pentru a descuraja Iranul şi grupurile susţinute de iranieni să extindă conflictul.
Generalul Ryder a mai spus că „nimeni nu doreşte un conflict regional mai larg, dar nu vom ezita să ne apărăm forţele".
Cele mai recente incidente au fost două atacuri cu drone, care au avut loc luni în Siria. Aeronavele fără pilot au fost interceptate de apărarea antiaeriană şi nu au făcut victime. Săptămâna trecută au avut loc mai multe astfel de atacuri asupra militarilor americani din Irak. Câţiva dintre aceştia au suferit răni uşoare, iar o navă a marinei militare a doborât peste zece drone şi patru rachete de croazieră lansate de pe coasta Yemenului de forţele Houthi, susţinute de Iran.
Tensiunile ridicate menţin personalul SUA în alertă permanentă. În timpul unei alarme false la baza Al-Asad din Irak, joia trecută, un angajat civil al unei firme subcontractante a decedat în urma unui stop cardiac.