Axios: Ce trebuie să știm despre rolul Iranului în războiul dintre Israel și Hamas. Jocul făcut de iranieni în privința SUA
Iranul și grupările militante pe care această țară le sprijină forțează Israelul și SUA să ia în calcul posibilitatea ca războiul dintre statul evreu și Hamas să degenereze într-o conflagrație regională mai amplă.
Vizita președintelui SUA, Joe Biden, în Israel și trimiterea în regiune a două portavioane, au reprezentat, în mare parte, un avertisment pentru Iran, notează Axios.
La Casa Albă s-a discutat chiar și despre posibilitatea unei acțiuni militare americane dacă Hezbollah, susținută de Iran, va deschide un al doilea front la granița dintre Israel și Liban.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deja, gruparea militantă libaneză a lansat zeci de rachete spre Israel, care a răspuns cu lovituri transfrontaliere.
Mai mult, statul evreu se pregătește pentru o escaladare a situației. Guvernul israelian a anunțat, vineri, evacuarea orașului Kiryat Shmona, care se află în apropiere de granița cu Libanul.
Iranul a amenințat Israelul cu "acțiuni preventive"
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că țara sa nu dorește o escaladare o situației din Orientul Mijlociu, dar a avertizat că, dacă armata israeliană continuă să ucidă civili în Gaza, "axa sa de rezistență" va deschide noi fronturi și ar putea întreprinde "acțiuni preventive" vizând Israelul.
În timp ce Hezbollah reprezintă cea mai gravă amenințare directă la adresa Israelului, grupurile legate de Iran din Yemen, Irak și Siria ar putea juca, de asemenea, un rol în conflict.
Fără a juca vreun rol direct pe teren, Iranul încearcă să creeze o atmosferă în care Israelul și SUA trebuie să fie în permanență preocupate de ceea ce ar putea face în continuare el și reprezentanții săi, potrivit Axios.
Iranul și Hezbollah
Gruparea Hezbollah, care a apărut în 1982, a fost strâns legată de Iran încă de la înființare, luptătorii săi - recrutați din diferite facțiuni șiite care s-au opus invaziei israeliene în Liban - au fost instruiți de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.
Pe lângă forța sa militară - care include aproximativ 20.000 de luptători și 30.000 de rezerviști, conform unei estimări recente - Hezbollah este, de asemenea, un actor politic de prim rang în Liban.
Deși nu se poate compara cu armata Iraelului, care este extrem de avansată din punct de vedere tehnologic, Hezbollah are stocuri mari de rachete și drone, iar cei mai mulți dintre combatanții săi au experiență de luptă, inclusiv din războiul din Siria.
Iran și Hamas
Legăturile operaționale ale Teheranului cu Hamas sunt mai puțin clare decât legăturile sale cu Hezbollah.
Cu toate acestea, Amirabdollahian s-a întâlnit cu liderul politic al Hamas la scurt timp după atacul terorist din 7 octombrie și a promis că "va continua cooperarea pentru a îndeplini obiectivele Hamas și ale poporului palestinian".
Casa Albă a spus despre Iran că este "complice" la atacul terorist lansat de Hamas în Israel la 7 octombrie, deoarece a oferit grupării instruire, finanțare și asistență. Dar oficialii americani au declarat că nu au nicio dovadă că Iranul a fost implicat în planificarea sau execuția atacului.
Totăși, Cel puțin, finanțarea și know-how-ul tehnologic oferit de Iran a ajutat Hamas să-și sporească propriile capacități militare.
Ce urmează în Orientul Mijlociu
Liderii israelieni se pregătesc acum pentru o campanie prelungită împotriva Hamas.
În acest context, Iranul și aliații săi ar putea determina dacă războiul se va extinde dincolo de Gaza și dacă în acest conflict va intra total și SUA.