„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

×
Codul embed a fost copiat

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

Potrivit presei de peste Ocean, Statele Unite și Qatarul poartă discuții intense cu Hamas pentru salvarea a 50 de ostatici cu dublă cetățenie.

Aceștia ar urma să fie preluați de Crucea Roșie. În aceste condiții, Casa Albă i-ar fi cerut Israelului să amâne invazia terestră în Fâșia Gaza, pentru a prelungi negocierile pentru prizonieri.

Între timp, Ministerul român de Externe a confirmat că pe lista celor peste 1.400 de israelieni masacrați de Hamas apar și 5 persoane care aveau cetățenie română.

Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Citește și
Isaac Herzog
Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Hamas a anunțat pe rețelele sociale eliberarea celor două femei, în vârstă de 79 de ani și 85 de ani. Au fost preluate de Crucea Roșie și, potrivit presei egiptene, scoase din Fâșia Gaza pe la punctul de trecere de la Rafah.

Nepot: „Suntem foarte încântați și extrem de fericiți să aflăm oficial că bunica mea Yocheved Lifshitzm, dar și Nurit Cooper, ambele din kibuțul Nir Oz, se întorc la noi. Sperăm și ca restul ostaticilor să fie eliberați. Ne rugăm să fie bine și sănătoasă bunica. Vom merge acum să o vedem. Și vă mulțumesc foarte mult!”.

Potrivit The New York Times, Statele Unite au cerut Israelului o amânare a mult discutatei invazii terestre. Asta le-ar oferi mai mult timp de negociere pentru eliberarea ostaticilor. Însă nu se pune problema de a dicta o încetare a focului, transmite liderul de la Casa Albă.

Hamas: „Am spus că vom elibera ostaticii”

Potrivit presei americane, Statele Unite și Qatarul încearcă să obțină în prima faza eliberarea a 50 de persoane cu dublă cetățenie, din cei aproximativ 220 de oameni răpiți de Hamas din Israel.

Dominic Waghorn, corespondent Sky News: Aveți de gând să eliberați toți prizonierii civili din Gaza? Le veți da drumul fără alte condiții?

Khaled Mashal, lider fondator Hamas: În primul rând nu sunt ostatici, v-am mai spus. Apoi...

Dominic Waghorn: Spuneți-le cum vreți, captivi... sau cum doriți...

Khaled Mashal: Bine, bine.

Dominic Waghorn: Le veți da drumul?

Khaled Mashal: Am spus că îi vom elibera. Și brigada Al-Qassam a anunțat asta. Doar că acum ostaticii sunt împrăștiați în diferite locuri, iar Israelul a ucis deja 22 dintre ei după toate distrugerile pe care le-a produs.

Khaled Mashal este unul dintre liderii Hamas, refugiat de mulți ani în Qatar. Potrivit Sky News, este unul dintre cei de care depind negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Întrebat de reporter despre atrocitățile comise de Hamas, conducătorul grupării a negat totul cu înverșunare.

Khaled Mashal: Vă spun foarte clar, forțele de elită ale Al-Qassam nu au ucis civili...

Dominic Waghorn: Dar trupele Hamas erau în kibuțuri și căutau civili...

Khaled Mashal: Lăsați-mă să termin propoziția. Dacă au fost oameni uciși, cu siguranță nu au fost uciși intenționat.

Teroriștii, recompesați

Câțiva dintre teroriștii capturați de armata Israelului au mărturisit crimele cumplite. Mai mult, au recunoscut că răpirile sunt răsplatite.

Terorist Hamas: În Gaza, oricine aduce un ostatic sau ajută la prinderea unuia primește o recompensă.

Anchetator: În ce constă recompensa?

Terorist Hamas: Un apartament și 10.000 de dolari. Scopul infiltrării a fost să capturăm și să ucidem cât mai mulți posibil.

Pe de altă parte, unul dintre cei interogați acuză liderii Hamas că duc o viață bună în alte țări din regiune, în timp ce manipulează militanții din Gaza de la distanță.

Anchetator: De ce atâtea crime?

Terorist Hamas: Ne-au păcălit, pur și simplu ne-au prostit.

Anchetator: Cine v-a păcălit?

Terorist Hamas: Cei din Hamas. Ei stau bine în casele lor, iar pe noi ne-au lăsat aici. Toți cei din Qatar, din Turcia, ei vorbesc în numele Al-Aqsa și al musulmanilor, în timp ce ei stau acolo și pe noi ne-au trimis aici. Ismail Haniyeh, Khaled Mashal...

Cât despre momentul în care trupele terestre ale Israelului vor intra în Gaza...

Reporter: Ce este prioritar: distrugerea Hamas ori recuperarea ostaticilor?

Johnatan Conricus, purtător de cuvânt Ministerul israelian al Apărării: E o întrebare bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă.

De altfel, și rudele celor captivi fac presiuni tot mai mari: „Cerem guvernului să-i aducă înapoi acasă pe soldații răpiți, care au făcut tot ce le-a stat în putință să-și slujească țara”.

Mai multe atacuri împotriva Hamas

Pentru mama ostaticului Hersh Goldberg, de 23 de ani, grav rănit în momentul răpirii, lipsa veștilor este o tortură.

Rachel: „Nu știu dacă nu a sângerat fatal în camioneta cu care a fost dus în Gaza. Nu știu dacă a rezistat. Cât e ziua de lungă, îi spun în mintea mea: 'Te iubesc, fii puternic, rezistă!'”.

Tânărul a fost prins de teroriști în timp ce încerca să se asundă într-un adăpost.

Rachel: „Apoi au intrat teroriștii în adăpost și au țipat la ei să se ridice și să iasă care mai sunt vii. Hersh și alți doi tineri s-au ridicat, iar martori din acel adăpost, care s-au prefăcut morți și priveau scena de sub cadavre, au văzut că lui Hersh îi fusese spulberat brațul. Se legase cum a putut cu o bluză”.

Bombardamentele asupra pozițiilor Hamas s-au întețit. Israelul anunță că în ultimele ore a lovit sute de ținte din Fâșia Gaza.

În spitalele din Gaza, cadavrele au ajuns să fie ținute afară, în căldură, iar părinții au început să scrie pe picioarele copiilor numele, pentru a fi identificați în cazul în care ar fi uciși. Israelul și Statele Unite au convenit, duminică, că ajutoarele pentru civilii din Gaza să intre din Egipt într-un „flux continuu”, dar nevoile imediate sunt uriașe.

Frustrări din partea Israelului

Pe de altă parte, armata israeliană a dat publicității imagini din satelit ce arată ca integriștii își lansează rachetele din curțile grădinițelor, școlilor ori spitalelor. De altfel, cartierul general al Hamas este situat sub cel mai mare spital din orașul Gaza.

Israelienii nu-și ascund frustrarea că presa internațională nu ține cont de aceste aspecte.

Yair Lapid, liderul opoziției israeliene: „E revelator și șocant totodată cât de repede a dat lumea pagina. Israelului i s-a acordat cam o săptămână de simpatie globală, după care s-au reluat atacurile care ne condamnă pentru că ne apăram”.

Naftali Bennett, fost prim-ministru israelian: Înțeleg că BBC și-a ales tăbara, e interesat doar de Gaza, toate întrebările dumneavoastră îi privesc exclusiv pe civilii din Gaza.

Reporter: Nu e adevărat...

Naftali Bennett: Nu mi-ați adresat nici măcar o singură întrebare despre copiii israelieni care au fost uciși, va înteresează doar cealaltă tabăra, dar asta e politica binecunoscută a BBC. Dați-mi voie să vă spun ceva: dacă va imaginați că trebuie menținut un echilibru între două fete echivalente ale poveștii, atunci vă lipsește claritatea morală.

Nici amenințarea reprezentată de Hezbollah nu s-a estompat. Dimpotrivă, s-au întețit schimburile de focuri la granița de nord a Israelului.

Articolul face parte din:

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Joe Biden
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

ostatici gaza
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

barack obama
Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

Netanyahu și Gallant
Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

sistem de aparare Patriot
Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

hamas israel
VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

batrana hamas, ostatic hamas
„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Yocheved Lifschitz
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

palestinieni, hamas
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul
Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. StirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, joi, 24 octombrie.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.