„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării
Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.
Potrivit presei de peste Ocean, Statele Unite și Qatarul poartă discuții intense cu Hamas pentru salvarea a 50 de ostatici cu dublă cetățenie.
Aceștia ar urma să fie preluați de Crucea Roșie. În aceste condiții, Casa Albă i-ar fi cerut Israelului să amâne invazia terestră în Fâșia Gaza, pentru a prelungi negocierile pentru prizonieri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Între timp, Ministerul român de Externe a confirmat că pe lista celor peste 1.400 de israelieni masacrați de Hamas apar și 5 persoane care aveau cetățenie română.
Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.
Hamas a anunțat pe rețelele sociale eliberarea celor două femei, în vârstă de 79 de ani și 85 de ani. Au fost preluate de Crucea Roșie și, potrivit presei egiptene, scoase din Fâșia Gaza pe la punctul de trecere de la Rafah.
Nepot: „Suntem foarte încântați și extrem de fericiți să aflăm oficial că bunica mea Yocheved Lifshitzm, dar și Nurit Cooper, ambele din kibuțul Nir Oz, se întorc la noi. Sperăm și ca restul ostaticilor să fie eliberați. Ne rugăm să fie bine și sănătoasă bunica. Vom merge acum să o vedem. Și vă mulțumesc foarte mult!”.
Potrivit The New York Times, Statele Unite au cerut Israelului o amânare a mult discutatei invazii terestre. Asta le-ar oferi mai mult timp de negociere pentru eliberarea ostaticilor. Însă nu se pune problema de a dicta o încetare a focului, transmite liderul de la Casa Albă.
Hamas: „Am spus că vom elibera ostaticii”
Potrivit presei americane, Statele Unite și Qatarul încearcă să obțină în prima faza eliberarea a 50 de persoane cu dublă cetățenie, din cei aproximativ 220 de oameni răpiți de Hamas din Israel.
Dominic Waghorn, corespondent Sky News: Aveți de gând să eliberați toți prizonierii civili din Gaza? Le veți da drumul fără alte condiții?
Khaled Mashal, lider fondator Hamas: În primul rând nu sunt ostatici, v-am mai spus. Apoi...
Dominic Waghorn: Spuneți-le cum vreți, captivi... sau cum doriți...
Khaled Mashal: Bine, bine.
Dominic Waghorn: Le veți da drumul?
Khaled Mashal: Am spus că îi vom elibera. Și brigada Al-Qassam a anunțat asta. Doar că acum ostaticii sunt împrăștiați în diferite locuri, iar Israelul a ucis deja 22 dintre ei după toate distrugerile pe care le-a produs.
Khaled Mashal este unul dintre liderii Hamas, refugiat de mulți ani în Qatar. Potrivit Sky News, este unul dintre cei de care depind negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Întrebat de reporter despre atrocitățile comise de Hamas, conducătorul grupării a negat totul cu înverșunare.
Khaled Mashal: Vă spun foarte clar, forțele de elită ale Al-Qassam nu au ucis civili...
Dominic Waghorn: Dar trupele Hamas erau în kibuțuri și căutau civili...
Khaled Mashal: Lăsați-mă să termin propoziția. Dacă au fost oameni uciși, cu siguranță nu au fost uciși intenționat.
Teroriștii, recompesați
Câțiva dintre teroriștii capturați de armata Israelului au mărturisit crimele cumplite. Mai mult, au recunoscut că răpirile sunt răsplatite.
Terorist Hamas: În Gaza, oricine aduce un ostatic sau ajută la prinderea unuia primește o recompensă.
Anchetator: În ce constă recompensa?
Terorist Hamas: Un apartament și 10.000 de dolari. Scopul infiltrării a fost să capturăm și să ucidem cât mai mulți posibil.
Pe de altă parte, unul dintre cei interogați acuză liderii Hamas că duc o viață bună în alte țări din regiune, în timp ce manipulează militanții din Gaza de la distanță.
Anchetator: De ce atâtea crime?
Terorist Hamas: Ne-au păcălit, pur și simplu ne-au prostit.
Anchetator: Cine v-a păcălit?
Terorist Hamas: Cei din Hamas. Ei stau bine în casele lor, iar pe noi ne-au lăsat aici. Toți cei din Qatar, din Turcia, ei vorbesc în numele Al-Aqsa și al musulmanilor, în timp ce ei stau acolo și pe noi ne-au trimis aici. Ismail Haniyeh, Khaled Mashal...
Cât despre momentul în care trupele terestre ale Israelului vor intra în Gaza...
Reporter: Ce este prioritar: distrugerea Hamas ori recuperarea ostaticilor?
Johnatan Conricus, purtător de cuvânt Ministerul israelian al Apărării: E o întrebare bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă.
De altfel, și rudele celor captivi fac presiuni tot mai mari: „Cerem guvernului să-i aducă înapoi acasă pe soldații răpiți, care au făcut tot ce le-a stat în putință să-și slujească țara”.
Mai multe atacuri împotriva Hamas
Pentru mama ostaticului Hersh Goldberg, de 23 de ani, grav rănit în momentul răpirii, lipsa veștilor este o tortură.
Rachel: „Nu știu dacă nu a sângerat fatal în camioneta cu care a fost dus în Gaza. Nu știu dacă a rezistat. Cât e ziua de lungă, îi spun în mintea mea: 'Te iubesc, fii puternic, rezistă!'”.
Tânărul a fost prins de teroriști în timp ce încerca să se asundă într-un adăpost.
Rachel: „Apoi au intrat teroriștii în adăpost și au țipat la ei să se ridice și să iasă care mai sunt vii. Hersh și alți doi tineri s-au ridicat, iar martori din acel adăpost, care s-au prefăcut morți și priveau scena de sub cadavre, au văzut că lui Hersh îi fusese spulberat brațul. Se legase cum a putut cu o bluză”.
Bombardamentele asupra pozițiilor Hamas s-au întețit. Israelul anunță că în ultimele ore a lovit sute de ținte din Fâșia Gaza.
În spitalele din Gaza, cadavrele au ajuns să fie ținute afară, în căldură, iar părinții au început să scrie pe picioarele copiilor numele, pentru a fi identificați în cazul în care ar fi uciși. Israelul și Statele Unite au convenit, duminică, că ajutoarele pentru civilii din Gaza să intre din Egipt într-un „flux continuu”, dar nevoile imediate sunt uriașe.
Frustrări din partea Israelului
Pe de altă parte, armata israeliană a dat publicității imagini din satelit ce arată ca integriștii își lansează rachetele din curțile grădinițelor, școlilor ori spitalelor. De altfel, cartierul general al Hamas este situat sub cel mai mare spital din orașul Gaza.
Israelienii nu-și ascund frustrarea că presa internațională nu ține cont de aceste aspecte.
Yair Lapid, liderul opoziției israeliene: „E revelator și șocant totodată cât de repede a dat lumea pagina. Israelului i s-a acordat cam o săptămână de simpatie globală, după care s-au reluat atacurile care ne condamnă pentru că ne apăram”.
Naftali Bennett, fost prim-ministru israelian: Înțeleg că BBC și-a ales tăbara, e interesat doar de Gaza, toate întrebările dumneavoastră îi privesc exclusiv pe civilii din Gaza.
Reporter: Nu e adevărat...
Naftali Bennett: Nu mi-ați adresat nici măcar o singură întrebare despre copiii israelieni care au fost uciși, va înteresează doar cealaltă tabăra, dar asta e politica binecunoscută a BBC. Dați-mi voie să vă spun ceva: dacă va imaginați că trebuie menținut un echilibru între două fete echivalente ale poveștii, atunci vă lipsește claritatea morală.
Nici amenințarea reprezentată de Hezbollah nu s-a estompat. Dimpotrivă, s-au întețit schimburile de focuri la granița de nord a Israelului.