Oficial european: Romania si Bulgaria nu scapa de MCV prea curand. "Nu vom fi niciodata de acord"
In ciuda zvonurilor, nici tara noastra, nici Bulgaria nu scapa de evaluarea europeana a progreselor inregistrate in reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei.
Comisia Europeana nu considera ca exista 'sustenabilitate' in progresele Bulgariei si Romaniei "intr-o serie de domenii", a declarat miercuri un oficial al executivului comunitar. Acelasi oficial a precizat care nu este de parere ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) aplicat celor doua tari ar fi ineficient si lipsit de impact, relateaza agentia bulgara de presa Novinite citata de Agerpres. Si asta cu toate ca recent premierul roman s-a declarat impotriva continuarii monitorizarii sistemului nostru judiciar.
Intr-o conferinta desfasurata miercuri in Parlamentul European, adjunctul secretarului general al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, a spus ca intelege 'dezamagirea' privind monitorizarea aplicata celor doua tari membre, dar ca 'nu ar fi niciodata de acord' cu ideea ca mecanismul este ineficient si lipsit de impact.
Evenimentul, organizat de eurodeputati bulgari, a fost centrat pe posibilitatea de a elimina sau revizui Mecanismul de Cooperare si Verificare aplicat Bulgariei si Romaniei.
"Ma voi lupta cu dvs. astfel incat indicatorii sa fie indepliniti intr-un mod sustenabil", a spus Paraskevi Michou, precizand ca numai atunci MCV-ul va putea fi eliminat. Ea a respins si sugestiile conform carora mecanismul aflat in vigoare este 'nedrept'.
Dintre europarlamentarii care au participat la conferinta, Monica Macovei a fost singura care si-a exprimat sustinerea fata de MCV, in timp ce reprezentantii Bulgariei si ai altor state au pus la indoiala eficienta mecanismului, mai scrie Novinite.
Consiliul Uniunii Europene a confirmat marti concluziile si recomandarile rapoartelor pentru Romania si Bulgaria prezentate de Comisia Europeana la finalul lunii ianuarie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a mentionat ca acesta va ramane in vigoare pana la obtinerea unor rezultate concrete si durabile pentru atingerea obiectivelor stabilite la introducerea sa.
Kovesi, pentru MCV, Ciolos, impotriva
Cu o saptamana in urma, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca din punctul sau de vedere "MCV a fost extrem de util pentru noi si, daca el va continua, daca Comisia Europeana va decide sa continue, noi vom fi in continuare extrem de cooperanti si sunt convinsa ca toate evaluarile care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism de foarte multe ori a blocat anumite initiative care doreau sa limiteze instrumentele investigative sau doreau sa restranga competentele pe care DNA le are".
Insa prim-ministrul Ciolos a fost de alta parere. El a scris pe FacebooK: "O inteleg pe doamna Kovesi, dar cred ca societatea romaneasca a demonstrat ca isi poate sustine drepturile si asteptarile, inclusiv sustinand activitatea DNA. Trebuie sa invatam sa traim responsabil si fara proptele externe, sa incepem sa avem incredere in noi insine". Iar la o intalnire oficiala cu premierul olandez in 9 martie, Ciolos a spus ca societatea romaneasca "este capabila sa isi asume, ea singura, fara sa fie monitorizata din exterior, anumite responsabilitati, inclusiv in privinta luptei impotriva coruptiei si a independentei justitiei".
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, justitie, Bulgaria, MCV, raport, coruptie, monica macovei,
Dată publicare:
17-03-2016 11:52